KOLUMNA Put do uspjeha: Poslušajte Jacka Welcha i nemojte nikad biti najpametnija osoba u prostoriji… Piše: Siniša Drobnjak, velikogorički poduzetnik

biznis
Siniša Drobnjak, velikogorički poduzetnik

Mislim da sam u biografiji legendarnog menadžera Jacka Welcha, prvi put pročitao rečenicu: “Nemojte nikad biti najpametnija osoba u prostoriji.”

Jack je to naveo kao temeljno načelo uspješnosti svojeg upravljanja “General Electricom“, jednom od najvećih korporacija na svijetu.

Moram priznati da nisam u tom trenutku shvatio važnost i dubinu ovog principa stvaranja vrijednosti u poslovnom svijetu.

Ali, kako sporo učim, tek sam nedavno na vlastitom primjeru shvatio ovaj princip u cijelosti.

U pregovorima s jednim od klijenata, otvorila se mogućnost da isprojektiramo softversko rješenje koje će podržati ključni odjel koji je tom klijentu glavni generator prihoda.

Kolega koji je bio sa mnom na sastanku predložio je da prvo definiramo ključne procese tog odjela, te da im na sljedećem sastanku predstavimo naše perspektivu njihovog poslovanja.

Iako imam godine iskustva, nisam nikada stvarima pristupao na taj način. Moj je pristup bio serija sastanaka i radionica kroz koje bi izradio prototip, nakon čijeg bih prihvaćanja krenuo u izradu istog.

Kao i obično, s puno entuzijazma sam predložio da je napravim prvu verziju procesa, kako bi dobili na preferenci vremena, te da ne krećemo od nule.

Sjeo sam za računalo i za nekoliko sati izmodelirao cijeli proces, te ga nazvao na telefon da mu se pohvalim kako sam uspio odraditi dogovorenu pripremu.

Za sljedeći dan smo dogovorili zajednički sastanak na kojem ćemo proći predloženi model i napraviti potrebne korekcije.

Moj je kolega sa puno obzirnosti predložio da krenemo ispočetka, cijelo vrijeme držeći moj prijedlog na ekranu kao referencu, dajući mi tako do znanja da moj uloženi trud nije bio uzalud.

Nakon otprilike 3 sata, njegov je ekran prikazivao bitno drukčiji i detaljniji proces – u odnosu na moj prijedlog. Dok sam ja predvidio 20 ključnih točaka u lancu kreiranja vrijednosti, njegov je model imao gotovo 50 točaka, koje su bitno bolje i detaljnije opisivale što se i kojim redosljedom mora dogoditi unutar navedenog odjela.

– Uvijek volim svojim partnerima i klijentima pokazati što ustvari znači dobro izmodeliran proces – kazao je pokazujući mi na ključne razlike imeđu ta dva prijedloga.

– Nema ništa loše u tvom inicijalnom prijedlogu, ali da si krenuo razvijati softversko rješenje prema njemu, trebalo bi ti nekoliko mjeseci više da u konačnici dođeš do ovog prijedloga koji smo naknadno zajedno napravili – zaključio na kraju ovog za mene neobično dobrog iskustva.

U stvarnom životu to znači desetke tisuća više EUR-a troška i duži rok isporuke, što bi nas u startu učinilo bitno manje konkurentnim prema klijentu.

U tom sam trenutku shvatio što je Jack Welch mislio.

Ako ste najpametnija osoba u prostoriji, ustvari ste u velikom problemu. Ili da to kažem još direktnije – ako ste najpametnija osoba u prostoriji, u krivoj ste prostoriji.

Ništa na svijetu na možemo napraviti sami – uvijek ćemo trebati pomoć drugih.

Ako su ti “drugi” kompetentniji od nas i ako pronađemo model zajedničke suradnje, onda je samo nebo granica. Ako se okružimo pametnijima od nas, onda od njih možemo učiti, kao što sam i ja naučio u svom primjeru.

Stoga nemojte slušati vlastiti ego koji vam tiho šapuće na uho: “Ti si najpametniji. Ti to radiš najbolje. Pogledaj što si sve postigao u životu. Drugi nisu ni blizu uspješni kao ti…”

Pronađite bolje od sebe i pronađite način kako da s njima surađujete, te da u konačnici od njih i naučite.

Povrat vaše investicije bit će 10 puta u odnosu na varijante u kojima to radite sami ili si prodajete priču da bolje niste mogli.

Nastavno na to, sad znam koga zvati kad treba izmodelirati proces u poslovanju bilo kojem klijentu – moj će prijatelj iz ove priče to uvijek napraviti kvalitetnije i brže.

To je njegov “X” faktor.

 

Portal Gorica.info želi široj javnosti predstaviti uspješne Velikogoričane, njihove priče i njihova razmišljanja koja mogu biti inspiracija drugima. Jedan od takvih je i Siniša Drobnjak, privatni poduzetnik od 1995. godine.

U avanturu privatnog poduzetništva krenuo je iz kuće svojih roditelja od kojih je i posudio novac, dovoljan za osnivanje tvrtke i troškove prve prezentacije, na kojoj nije uspio doći do svog prvog kupca.

Danas je Siniša vlasnik nekoliko uspješnih tvrtki u regiji, koje se bave razvojem IT rješenja i distribucijom proizvoda u dentalnoj medicini.

Poslovna znanja je stjecao na prestižnim američkim i europskim poslovnim školama, a zadnjih nekoliko godina pomaže svojim klijentima u njihovom osobnom razvoju i tranziciji iz uloge zaposlenika u poziciju vlasnika.

U slobodno se vrijeme bavi humanitarnim radom i promicanjem tradicionalnih vrijednosti Turopolja, kao građanin Velike Gorice.

Otac je prekrasne tinejdžerice s kojom dijeli strast prema američkim konjima. Siniša je, među ostalim testiranjima vlastitih granica, uspješno prošao i 104 kilometra dugu avanturu po vrletima Velebita.

Završio je i veliki 48-satni maratonski humanitarni izazov za pomoć Judo klubu djece s teškoćama Fuji iz Velike Gorice.

Ovo je Sinišina 110. kolumna za portal Gorica.info.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare