Na Veleučilištu Velika Gorica otvorena međunarodna konferencija Dani kriznog upravljanja

kriznog
Foto: Veleučilište VG

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otvorio je u srijedu na Veleučilištu Velika Gorica 16. međunarodnu konferenciju Dani kriznog upravljanja.

Božinović je podsjetio na sve rizike i krize s kojima se susrećemo kao društvo, te izložio mjere koje država poduzima kako bi se rizici kontrolirali te smanjile posljedice kriznih situacija, od prirodnih ugroza do migracijske krize.

kriznog

Govoreći o nedavnim poplavama kazao je kako je najvažnije da nemamo niti jedan izgubljeni život ili teško ozlijeđenu osobu.

– To pokazuje da sustav civilne zaštite i domovinske sigurnosti dobro funkcionira, jer je kod ovakvih situacija na prvom mjestu zaštita ljudi i imovine – rekao je Božinović.

Naglasio je kako slijedi daljnje unaprjeđivanje provedbenih mjera smanjenja rizika od poplava, rad na mjerama unaprjeđenja upravljanja rizicima od poplava te jačanje operativnih kapaciteta za obranu od poplava, ali i nastavak izgradnje sustava primjenom prirodi bliskih rješenja.

“Važno je povezivanje stručnjaka, operativaca i akademske zajednice”

Uzvanike su pozdravili i državni tajnik, ujedno i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec i zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Neven Karas.

Kolarec je govorio o važnosti okupljanja stručnjaka iz područja kriznog upravljanja kazavši kako o tome najbolje govore vremena u kojima se nalazimo – poplave, potres, migrantske krize.

– To je naša stvarnost koja zahtijeva pravovremene reakcije, a koje će uvijek biti kvalitetnije ako iza njih stoje planiranje, educiranje, provođenje mjera te koordiniranje službi na svim razinama – poručio je Kolarec.

Posebno je istaknuo kako je povezivanje stručnjaka, operativaca i akademske zajednice ono što je potrebno i u budućnosti. Kao načelnik Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije izrazio je zadovoljstvo funkcioniranjem županijskih operativnih snaga koje dobivaju snažnu financijsku podršku županije.

Karas: “Veleučilište u našem gradu ima posebno mjesto”

U svom obraćanju Neven Karas je posebno istaknuo ulogu i važanost Veleučilišta u našem gradu koje zadnjih 20-ak godina ima posebno mjesto. Zbog rada Veleučilišta Velika Gorica je postala prepoznatljivija, istaknuo je Karas.

Dekan Veleučilišta Ivan Toth naglasio je važnost konferencije koja se dugi niz godina bavi kriznim upravljanjem, te njezin znanstveni i stručni doprinos u području upravljanja krizama.

Sudionici skupa imali su prilike čuti pozvano predavanje na temu nacionalne sigurnosti koje je održao Dragan Lozančić, savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za nacionalnu sigurnost. Lozančić je sudionicima konferencije prenio dio svoga znanja i bogatog iskustva te istaknuo brojne faktore koji utječu na našu sigurnost.

Na konferenciji su sudjelovali brojni predstavnici suradnih ustanova – Ravnateljstva civilne zaštite na čelu s ravnateljem Damirom Trutom, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatske vatrogasne zajednice, Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa, predstavnici suradnih ustanova iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine s akademikom Nedžadom Korajlićem, kao i djelatnici i studenti VVG-a.

 

 

 

 

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare