Velika Gorica ugostila više od 1000 izviđača: Mladi iz cijele Hrvatske oduševljeni viđenim u našem gradu i okolici

izviđača
Foto: Savez izviđača Hrvatske

Zborovanje izviđača Hrvatske okupilo je u našem gradu više od tisuću mladih koji su kućama otišli prepuni dojmova viđenim i doživljenim u Velikoj Gorici i okolici. Poslužilo ih je i vrijeme tako da su izviđači mogli pokazati što znaju i umiju na brojnim natjecanjima. Ovo je bilo prvo Zborovanje nakon tri godine pandemije i nemogućnosti javnih okupljanja.

Zborovanje izviđača svečano je otvoreno ispred Pučkog otvorenog učilišta gdje se okupilo oko tisuću izviđača, planinki, pčelica i poltaraca iz cijele zemlje koji su s veseljem došli upoznati Turopolje i Veliku Goricu, ali i odmjeriti snage, znanja i vještine u različitim izviđačkim i sportskim vještinama i disciplinama.

Zborovanje je svečano otvorio gradonačelnik Krešimir Ačkar, a sudionike su pozdravili i Lidija Pozaić Frketić, predsjednica Saveza izviđača Hrvatske te Alen Konjević.

Za izviđače su na Zborovanju organizirana natjecanja u izviđačkim disciplinama: Državna izviđačka olimpijada te Izviđački olimpijski višeboj, održani na zelenim površinama Parka dr. Franje Tuđmana i dvorišta Osnovne škole Eugena Kumičića.

Natjecali su se u signalizaciji zastavicama i Moreovim zvučnim znakovima, brzinskom podizanju šatora, vezanju čvorova, orijentacijskom krosu i cijepanju drveta. Oni najmlađi su se zabavili na Igrama poletaraca u Parku Plemenite opčine Turopoljske, a u subotu poslije podne svi su se zajedno ogledali na sportskim susretima izviđača u središtu grada.

Tu su prezentirali Scoutball i natjecanje u izvlačenju marama. Vrijeme ih je poslužilo, pa su u lijepom i sunčanom danu uživali i oni i brojni Velikogoričani koji su ih došli upoznati i pozdraviti.

Na izletima mladi su upoznali povijest Turopolja

Domaćini su svoje goste u nedjelju poveli na nekoliko izleta, kako bi upoznali Turopolje i izvan granica samoga grada.

Gostoprimstvo su im iskazali mještani Mraclina i Novog Čiča, odnosno KUD-a “Dučec” i KUD-a “Čiče”, koji su im predstavili svoja naselja, tradiciju drvenog graditeljstva u Turopolju, folklor, narodnu nošnju, jezik i povijest na koju su ponosni. Dio sudionika Zborovanja posjetio je Arheološki park Andautonija.

Tamo su ih dočekali i s povjesnim činjenicama upoznali predstavnici Arheološkog muzeja u Zagrebu, dok su o povijesti i tradiciji života Turopoljaca imali priliku saznati više i posjetom stalnom postavu Muzeja Turopolja i interpretacijskog Centra za posjetitelje u prostorima Turističke zajednice grada Velika Gorica.

Svaki od ovih lokaliteta izazvao je zanimanje posjetitelja i želju da se tamo zadrže i duže od predviđenog vremena, kao i u servisnim pogonima Zrakoplovno tehničkog centra, koji je mladim posjetiteljima iz cijele Hrvatske s ponosom i punim povjerenjem otvorio svoja vrata te predstavio pogone u kojima servisiraju Canadaire i AirTractore.

Zahvale svima koji su pomogli u organizaciji

Velika Gorica ovim je pokazala jedinstvo i snagu lokalne zajednice kroz povezivanje brojnih subjekata s jedinstvenim ciljem da svoj kraj dostojno predstave gostima, ističe Konjević.

Turopoljska udruga skauta “Tur” stoga iskazuje osobitu zahvalnost Gradu Velika Gorica, Turističkoj zajednici grada Velika Gorica, Muzeju Turopolja, Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica, Zrakoplovnom tehničkom centru, KUD-u “Dučec” Mraclin, KUD-u “Čiče” iz Novog Čiča, Arheološkom muzeju u Zagrebu, OŠ Eugena Kumičića, OŠ Jurja Habdelića i OŠ Eugena Kvaternika, a na razumijevanju i pomoći zahvalni smo i udruzi VG Branitelji te Klubu 100 – kaže Alen Konjević, predsjednik Turovaca.

Pohvale idu i svim volonterima koji su odradili Zborovanje, logistički i operativno: organizirali natjecanja i igre poletaraca, koji su brinuli o sigurnosti, prehrani, čistoći i higijeni prostora u kojima su sudionici boravili, koji su postavili poligone, koji su sudili fer i korektno, koji su prevozili sudionike, njihovu opremu i opremu nužnu za provedbu aktivnosti.

Turovci osvojili brojne medalje i priznanja

Na natjecanjima su Turovci ostvarili odličan plasman ekipano i pojedinačno. Patrola „Fijolice“ bila je 2. u ukupnom poretku ekipa na Izviđačkom olimpijskom višeboju te druge u natjecateljskoj disciplini Signalizacija. Patrola „Moguti“ bila je druga u ukupnom poretku na Državnoj izviđačkoj olimpijadi, prvi u disciplini Orijentacijski kros i treći u disciplini Vezivanje čvorova.

Patrola „Coprnice“ bile su druge u natjecateljskoj disciplini Vezivanje čvorova na Državnoj izviđačkoj olimpijadi, druge u disciplini Orijentacijski kros i osme u ukupnom poretku.

Vučići su osvojili 1. mjesto na turniru u otimanju marama, a Lovro je apsolutno nadmašio sve natjecatelje u disciplini Cjepanje drva. Jato „Perun“ plasiralo se na 24. mjesto u ukupnom poretku u Izviđačkom olimpijskom višeboju, jer ovo je za njih bilo prvo natjecanje na kome su nastupili i svrstali su se na sredinu od ukupnog broja ekipa.

 

izviđača  izviđača

izviđača

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare