Alarmantni podaci Centra za vozila Hrvatske (CVH): Gotovo svako peto vozilo ne prolazi tehnički pregled

tehnički
Najčešći kvarovi su na svjetlima i kočnicama / Foto: Gorica.info

Prosječna starost automobila na hrvatskim cestama je 14,5 godina. Takva vozila se često kvare, a mnoga ne mogu proći ni tehnički pregled. Prema podacima Centra za vozila Hrvatske (CVH) na tehničkim pregledima 18,6 posto vozila je neispravno, a najčešće neispravnosti su na svjetlima i kočnicama.

Podaci CVH-a pokrivaju sve vrste vozila, a u ukupnom broju od 2.322.406 pregledanih, kod njih 18,59 posto ili 431.625 utvrđena je barem jedna neispravnost.

Prosječan broj grešaka po neispravnom vozilu je veći od pet, tako da je većina neispravnih vozila imala više od jednog neispravnog sklopa, što odgovara činjenici da su vozila u Hrvatskoj sve starija, pa i kvarovi najčešće nisu izolirani već ih na neispravnim vozilima ima više, kažu u CVH-u.

Prilikom prvog pregleda vozila, najčešći postotak neispravnosti od 24 posto je na svjetlima i žmigavcima, a vrlo blizu su i neispravnosti na uređajima za kočenje koje čine 22 posto u ukupno utvrđenom broju neispravnosti.

Zatim slijede neispravnosti na karoseriji, šasiji i ostalim dijelovima, zatim neispravnosti na motoru, a na petom mjestu ukupnog broja su neispravnosti osovine, kotača, guma i ovjesa.

 

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare