Vrijeme je za branje bazge: Imamo recept za pripremu domaćeg sirupa

bazge
Foto: Pixabay

Pobornici liječenja biljem tvrde kako bazga spada među najstarije i najljekovitije biljke Europe. Cvjetovi bazge liječe prehladu, kašalj, hripavac, gripu, bronhitis, početni stadij upale pluća, hunjavicu, reumatske bolesti… Bazga poboljšava funkciju bubrega i odstranjuje nagomilanu vodu u organizmu

Stari Europljani koristili su bazgu u liječenju probavnih tegoba, upala, ženskih bolesti, a koristila se i za poticanje znojenja i olakšavanje iskašljavanja.

Bazga najčešće raste na livadama i poljima, ali treba znati koji dio biljke koristiti. Najviše je ljekovit cvijet i plod. Kod plodova i kore treba biti oprezan. Cvjetovi se beru u proljeće, a plodovi i kora sakuplja u jesen.

Cvjetove bazge treba brati za sunčanih dana, a beru se samo oni koji su skroz rascvjetani. Cvjetovi koji nisu ubrani po sunčanom i suhom vremenu brzo izgube mliječnobijelu boju, koja prelazi u smeđu i crnu i tada više nisu za uporabu.

Od cvjetova bazge možete pripremiti domaći sirup u kojem ćete uživati cijelu godinu.

bazge

Sastojci

Na svakih 10 cvjetova bazge ide 1 litra vode, 10 grama limunske kiseline, 1 limun i 1 kilogram šećera.

40 cvjetova bazge bez peteljki

4 kg šećera

4 l vode

4 vrećice limunske kiseline

4 limuna (narezati na kriške)

Očišćene cvjetove bazge bez peteljki potrebno je namočiti u hladnoj vodi u koju ste dodali narezani limun i limunsku kiselinu. Posudu ostavite na tamnom mjestu 24 sata uz povremeno miješanje.

Drugi dan procijedite cvjetove kroz sitno cjedilo. U procijeđeni sok dodajte šećer. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje dok se sav šećer ne rastopi. Sok prelijte u čiste staklene boce i čuvajte na hladnom mjestu.

bazge

U bazgu se može dodati svježa kopriva ili menta koje će dati malo drugačiji okus ovom tradicionalnom domaćem napitku.

 

guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare