Međunarodni dan djece žrtava nasilja: Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije prigodnom akcijom upozorava na patnje djece

nasilja

Povodom Međunarodnog dana djece žrtava nasilja, Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije zajedno s učenicima Srednje škole Jastrebarsko u Velikoj Gorici organizirao je prigodnu akciju. Cilj akcije je upozoriti na nasilje, pomoći djeci koje su žrtve te naglasiti važnost zaštite prava djece.

Međunarodni dan djece žrtava nasilja obilježava se kako bi podsjetili javnost da mnoga djeca doživljavaju različite oblike nasilja.

Inače, učenici Srednje škole Jastrebarsko u ovom polugodištu provode kampanju protiv vršnjačkog nasilja pod nazivom “Reci nasilju THE END!”

nasilja

nasilja

– Danas u Velikoj Gorici kod Pučkog otvorenog učilišta obilježavamo Međunarodni dan djece žrtava nasilja. Teme je uvijek aktualna a posebno u ovo postpandemijsko vrijeme i nakon ovih zadnjih događanja u našem susjedstvu.

Ovaj dan je posvećen prepoznavanju patnje kojoj su djeca u cijelome svijetu izložena, kao žrtve fizičkog, mentalnog i emocionalnog zlostavljanja. Obilježava ga se svake godine 4. lipnja – kazao nam je Leo Šunjić, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Procjenjuje se da na globalnoj razini do milijardu djece u dobi između 2 i17 godina doživi fizičko, seksualno ili emocionalno nasilje ili zanemarivanje u tijeku godine dana. To su zastrašujuće brojke. Mi se osjećamo pozvanim dati svoj doprinos prevenciji i sprječavanju nasilja i zato smo danas u Velikoj Gorici kako bi poslali poruku djeci i odraslima – rekao je Šunjić.

nasilja

Nasilje može biti u različitim oblicima

Posljednjih godina u javnosti se pridaje velika pažnja zločinima počinjenim nad djecom, a istovremeno se javnost treba više senzibilizirati na ono svakodnevno, prikriveno nasilje koje se događa u obitelji, na školskom igralištu ili na internetu.

Nasilje nad djecom javlja se u različitim oblicima – zanemarivanje djeteta, fizičko zlostavljanje, psihičko nasilje, seksualno iskorištavanje, nasilje preko interneta, pri čemu je veliki problem što se ono često ne prepoznaje na vrijeme pa izostaje odgovarajuća reakcija nadležnih.

Stručnjaci koji se bave mentalnim zdravljem djece ističu kako zbog izloženosti nasilju dijete može imati ozbiljne smetnje u razvoju, zdravlju, učenju. I zato je važno da djeca i mladi prijave nasilje.

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je preporuke kojih se valja držati ako je dijete žrtva ili svjedok nasilja:

Ako te netko zlostavlja, nemoj šutjeti i trpjeti!

Ostani smiren i ne pokazuj strah.

Pogledaj napadača u oči te mirno, ali odlučno reci da prestane.

Makni se što prije od napadača ili izazivača.

Nikad na nasilje ne uzvraćaj nasiljem.

Ako se bojiš, pozovi prijatelje da budu blizu tebe.

Povjeri se odrasloj osobi – nisi tužibaba ako prijaviš nasilje.

Upamti: nisi kriv za to što ti se događa!

Ne daj da te nagovore da sudjeluješ u nasilju prema drugima ni kad se radi o ruganju.

Kad vidiš zlostavljanje, odmah reci odraslima u koje imaš povjerenja.

Pokušaj se sprijateljiti s onim kojeg stalno gnjave i pokaži mu da si na njegovoj strani te da ima dobronamjerne djece.

Pomozi i onome koji čini nasilje.

nasilja

nasilja

 

*** Tekst je dio projekta Naša županija ***

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare