“Turopoljska svadba” nakon osam godina opet u Buševcu: Čak 150 folkloraša dočarat će narodne svadbene običaje

svadba
Foto: Ogranak selajčke sloge Buševec

Ogranak seljačke sloge Buševec nakon osam godina ponovno organizira uprizorenje „Turopoljske svadbe“. “Turopoljska svadba” održat će se u subotu, 1. srpnja u Buševcu,a uz OSS Buševec sudjeluju i članovi KUD-a „Dučec“ iz Mraclina i KUD-a „Nova Zora“ iz Donje Lomnice.

Na dvije pozornice svadbu će dočarati 150 folkloraša i glumaca u starinskom ugođaju Etno zadruge Buševec, uz konje i kočije, uz pregršt prekrasnih običaja, nošnji, puno dobre pjesme, zabave i veselja, baš onako kako je to bilo u Turopolju nekada.

– Pozivlemo vas na Turopolsku svadbu gde se budu ženili Vid plemeniti Lacković i Dora plemenita Koprenić ob 18 vur popoldan na prostoru Etno zadruge Buševec. Dramsko folklorni spektakl vam budu uprizorili Ogranak Seljačke sloge Buševec, KUD “Dučec” Mraclin i KUD “Nova Zora” Donja Lomnica. Prilog za mladence je 5 eura. Kak se šika na svadbe bude turopolskoga gulaša, turopolske kotlovine, turopolske gibanice, turopolske štruklov, a se se bude moglo zhalejati sa domačim vinom i turopolskum pivum – najavili su organizatori.

“Turopoljska svadba“ skraćeni je scenski prikaz svadbenih običaja iz Turopolja, onako kako ih je 1966. godine zabilježio Josip Kovačević. Svadba je izvedena prvi put 1967. u Buševcu i Mraclinu, a do sada je uvježbana i izvedena deset puta, a 1969. godine snimila ju je Televizija Zagreb.

Ovogodišnja “Turopoljska svadba” izvodi se u obradi iz 2005. godine koju je napravio Ivan Rožić. Redatelji Svadbe su Mojmir Golemac i Ivan Rožić, dvojac, koji je ovu verziju svadbe već režirao 2005., 2010. i 2015. godine.

Poslije svadbe svirat će tamburaški sastavi „Lajbeki” i “Samo tamburaši”.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare