Big Brother za veću sigurnost u prometu: Na autocestama kojima upravlja HAC promet nadzire više od 1700 suvremenih kamera

hac kamere
Na autocestama kojima upravlja HAC više je od 1700 kamera / Foto: Gorica.info

Autoceste kojima upravlja HAC premrežene su sustavom video nadzora i video detekcije. U tom sustavu uključeno je više od 1700 kamera. HAC upravlja s više od 1100 kilometara autocesta u našoj državi.

– Projekt koji je krenuo prošle godine nije sustav nadzora brzine nego implementacija novog prometno informacijskog sustava na autocestama. Uz implementaciju novog prometno informacijskog sustava instaliran je  i novi sustav video nadzora i video detekcije i to na način da su analogne kamere zamijenjene novim digitalnim i tehnološki naprednijim kamerama – objasnila je Kata Kuprešak iz HAC-a za Goricu.info.

U državnoj tvrtki u čijoj je nadležnosti velika većina naših autocesta, dakle, ističu kako instaliranje ovog sustava nije sustav za nadzor brzine. Glavni cilj tog video nadzora i video detekcije, dodaju, jest povećanje sigurnosti prometa i korisnika, te pravovremena detekcija potencijalno opasnih siguracija i izvanrednih događaja.

– Analiza snimaka kamera u realnom vremenu omogućuje efikasnije upravljanje prometom na autocestama, a u slučaju izvanrednih situacija, pravovremena detekcija omogućuje brzu intervenciju nadležnih službi te ujedno pridonosi i pravovremenom informiranju svih korisnika o stanju u prometu – zaključuju iz Hrvatskih autocesta.

Ako ovim kamerama dodamo i one o kojima je Gorica.info nedavno pisala, a kojima jest glavna zadaća nadzor brzine vozila, jasno je da su hrvatske prometnice solidno pokrivene video nadzorom. Treba tu još dodati niz kamera koje nadziru promet u gradovima.

Taj prometni Big Brother sigurno ima pozitivnih učinaka i na sigurnost svih sudionika u prometu. Čak i ona prazna fiksna kućišta, a u koje se povremeno smještaju kamere za nadzor brzine, imaju utjecaj na vozače koji maknu nogu s gasa kada prolaze pokraj njih…

Gdje vrebaju kamere za nadzor brzine na hrvatskim cestama provjerite OVDJE

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare