Nema više ilegalnih utrka na parkiralištima trgovačkih centara: “Car meetovi” održavat će se na pisti ZTC-a

utrka
Foto: Matej Crnogaća

Na pisti Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikog Gorici u subotu, 22. srpnja okupit će se ljubitelji brzih automobila na prvom „HAKS car meetu“. Umjesto ilegalnih utrka na parkiralištima trgovačkih centara, zaljubljenici u sportske automobile to će moći raditi na legalan način na ovoj stazi, rečeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu unutarnjih poslova.

– Zrakoplovno-tehnički centar ustupit će uzletno-sletnu stazu, parkiralište i prostor helidroma. Što se staze tiče, ona je dužine 2000 metara, a na obje strane nalazi se pojas sigurnosti širine osam metara. Također, ona se nalazi izvan naseljenih područja i može udovoljiti svim sigurnosnim zahtjevima – rekao je direktor ZTC-a Ivica Vidović na konferenciji u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP).

utrke
Foto: MUP

“Cilj je da se noćne vožnje izmjeste i postanu sigurne”

Potpredsjednik Vlade i ministar Davor Božinović osvrnuo se na prometnu nesreću na parkingu ispred jednog trgovačkog centra u Buzinu, koja se dogodila 16. lipnja.

– Taj događaj potaknuo nas je na jednu širu akciju u koju smo uključili sve one dionike koji se bave pitanjem automobilizma i automoto sporta, ali i edukacije u tom smislu. Zakon o sigurnosti prometa na cestama otvara mogućnost jedinicama lokalne samouprave da se aktivnije uključe upravo po pitanju osiguranja, ukoliko postoje uvjeti, a pogotovo u gradovima mogu se naći odgovarajući uvjeti kako bi se osigurao prostor za test vožnje, sportsku vožnju.

Ovo je jedna pozitivna i dobrodošla inicijativa, a to je da se izmjeste ti auto mitinzi i noćne vožnje, gdje mladi u nekontroliranim uvjetima voze automobile prevelike snage. Ukoliko se mi kao društvo ne posvetimo tome malo više, ostavljamo ih na vlastitu odgovornost. Društvo može i mora učiniti više i to mi danas ovdje i pokazujemo, ovom aktivnošću – istaknuo je Božinović.

Predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Davorin Štetner zahvalio je ministru Božinoviću na suradnji te istaknuo kako je HAKS organizator oko stotinu natjecanja godišnje na kojima se u kontroliranim uvjetima utrkuju tisuće ljudi te predstavljaju organizirani sport.

– Do sada smo imali niz operativnih sastanaka i dogovorili smo suradnju s hrvatskom policijom u tri točke. Jedna je da se nađe lokacija na kojoj bi se okupljali u kontroliranim uvjetima, a dogovorena je kontrola i suradnja oko svih natjecanja koje se odvijaju na nepropisne načine, da pokušamo sve uvesti u kontrolirani sustav. Predloženo je da se HAKS-u ustupi pista ZTC-a, legendarno mjesto za automobilizam – izjavio je Štetner.

– Pokušat ćemo mladima ponuditi jedno mjesto gdje se na velikom prostoru mogu kontrolirano okupiti. Na car meetu bit će stotinjak skupocjenih automobila, dat ćemo priliku svima da se uključe i kao partneri i kao sudionici. Na ovaj način nećemo spriječiti da se neke stvari događaju, ali ćemo ponuditi alternativu. Pozivam sve da podrže ovaj događaj i ne odlaze na ilegalne i opasne utrke već da se natječu u sklopu natjecanja koje je sigurno i koje mi provodimo – zaključio je Štetner.

Centra za vozila Hrvatske osigurat će inženjere

Predsjednik uprave Centra za vozila Hrvatske (CHV) Goran Pejić istaknuo je kako će se oni uključiti u događanje u onom dijelu koji se odnosi na automobile.

utrke
Foto: MUP

– Osigurat ćemo dovoljan broj naših inženjera, da budu od pomoći onim ljudima koji su napravili neke preinake na svom automobilu. Da ih uputimo da, ukoliko nisu legalizirali takve promjene, da to mogu napraviti sukladno važećim propisima. Pozivam sve mlade vozače ukoliko su radili ili planiraju raditi neke preinake na vozilima, da se jave u CVH i mi ćemo im pomoći da isto legaliziraju, da preinake budu ekološki prihvatljive i da budu sigurni u prometu na cestama – zaključio je Pejić.

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar iskazao je zahvalnost što će upravo Velika Gorica biti domaćin ovakve manifestacije:

– Ovo je bitan iskorak koji se događa, da se nude ovakva alternativna rješenja koja će doprinijeti većoj razini sigurnosti, a pozivam i ostale jedinice lokalne samouprave i gradonačelnike da iskoriste ovu zakonsku mogućnost ukoliko nisu znali za nju – rekao je Ačkar.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare