Vlada smanjila plaće i dodatke pravosudnim službenicima koji štrajkaju već 39 dana

službenicima
Foto: Gorica.info

Vlada je u četvrtak donijela odluku o umanjenju plaće i dodataka na plaću državnim službenicima i namještenicima za vrijeme sudjelovanja u štrajku. Radi se o štrajku službenika u pravosudnim tijelima.

– S predstavnicima sindikata održano je pet sastanaka na kojima se pokušao pronaći dogovor – kazao je na sjednici Vlade danas ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Podsjetio je što je Vlada sve ponudila, pa i sporazum, kojeg su sindikati odbili. Službenici su u srpnju dobili punu plaću s uvećanim dodatkom, čime je prosječna plaća u pravosuđu povećana za 15 posto.

Plaće službenika i namještenika u pravosuđu su u protekle četiri godine porasle u četiri puta (2019., 2020 dva puta te 2023.). Uz ta povećanja koeficijenata u četiri intervala, osnovica za izračun plaće je porasla za 33 posto. Primjerice, od 2018. do 2023. koeficijent zapisničara porastao je za 34,8 posto, odnosno 330 eura, a u ovom sporazumu kojeg je vlada predložila plaća zapisničara bi iznosila 1000 eura neto – kazao je na sjednici Vlade ministar Malenica.

Službenicima će se uplaćivati obavezni doprinosi, a plaća i dodaci na plaću razmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku počevši od 17. srpnja.

Pravosudni službenici štrajkaju već 39 dana, što je najdulji štrajk u povijesti Hrvatske. Traže povećanje plaća za 400 eura, a ministar Malenica im nudi drugo povećanje od siječnja sljedeće godine. Plaće su im nedavno povećane za 240 eura kada su povišicu dobili svi državni službenici.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
2 months ago

Upravo su ubili pravosuđe, tj. ostatke pravosuđa zvanog “krivosuđe”.