Čudesni neven: Biljka koja liječi našu kožu i spašava nas kod ugriza komaraca i upalnih procesa Fitoterapeuti upozoravaju da osobe alergične na ambroziju mogu biti alergične i na neven

neven
Foto: Pixabay

Neven (Calendula officinalis) je od davnina poznat kao ljekovita biljka. U narodnoj medicini smatra se univerzalnom biljkom za kožna oboljenja i zato ga neki zovu i svetom biljkom za kožu.

nevenova mast
Nevenova mast pomaže i kod ugriza komaraca / Foto: Pixabay

Nevenova mast koristi se kod različitih kožnih oboljenja od akni, ekcema, bradavica, urtikarija, ugriza komaraca. Pomaže u zacjeljivanju rana od opekotina, ima antiupalna i antibakterijska svojstva. Često ga možete pronaći u različitim kremama za kožu jer omekšava i vlaži kožu i zato ima kultni status. Krema od nevena koristi se u liječenju ispucanih usana, modrica i za liječenje hemeroida.

sušeni vene
Neven se suši u hladu / Foto: Pixabay

Ako želite napraviti nevenovo ulje ili kremu cvjetove treba brati tijekom lipnja, srpnja i kolovoza tijekom dana za sunčana vremena jer tada je njegova ljekovita moć najjača. Neven se suši u hladu na prozračnom mjestu jer ako ga stavite na sunce izgubit će svoju prirodnu boju.

Nevenovo ulje i mast dobro je imati u kućnoj apoteci / Foto: Pixabay

Maria Treben o ljekovitim svojstvima nevena

Poznata austrijska travarka Maria Treben piše da se čaj od nevena može piti bez štete. Kao biljka koja pročišćuje krv naš je najbolji pomoćnik u liječenju zarazne žutice. Jedna do dvije šalice čaja dnevno djeluju čudotvorno. Ljekoviti neven pročišćuje, poboljšava cirkulaciju i pospješuje zacjeljivanje rana. Čaj od nevena pomaže i za liječenje urinoinfekcija.

Čaj se priprema tako da se 1-2 cvijeta nevena preliju sa 2 dcl kipuće vode. Čaj se može po želji zasladiti medom, a preporučuje se piti dvije do tri šalice dnevno.

Stribor Marković, fitoaromaterapeut, za neven navodi da je bio neizostavna biljka svakog vrta, u doba kad su ljekarne i lijekovi bili privilegij bogatih gradova i plemićkih dvoraca. Sadili su ga i u samostanima i u siromašnim vrtovima i tako su ga proširili, a u dvadesetom stoljeću postao je planetarno proširena vrsta kao i kamilica.

Naše bake neven su zvale “vjesnik kiše” jer kada cvijet ujutro ne otvori svoje latice to je značilo da će taj dan padati kiša. U narodu je poznat pod imenom poljski neven, žutelj, poljski ognjac, vrtni ognjič, prstenčac.

Neven je jednogodišnja biljka žarkih narančastih latičastih cvjetova koje domaćice često siju u vrtovima između povrća jer ga štiti od napada različitih nametnika.

Fitoterapeuti upozoravaju da osobe alergične na ambroziju mogu biti alergične i na neven.

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare