Zbog zabrane rada nedjeljom: U nekim šoping centrima već se vide poteškoće, trgovci bilježe veliki pad prodaje

trgovci
Foto: Gorica.info

Pred nama je još jedna neradna nedjelja u kojoj su trgovine zatvorene. Iako se očekivalo da će se prodaja povećati i to posebno u subotu i ponedjeljak, to se nije dogodilo. Trgovci bilježe pad prometa od gotovo 22 posto, što se tiče trgovina na malo prihod je manji za 30 milijuna eura.

Izdano je i 13 posto manje fiskaliziranih računa. No, to nije ništa što se tiče problema poduzetnika i vlasnika trgovina s organizacijom poslovanja trgovina i trgovačkih centara, javlja HRT.

Prema dostupnim podacima trgovinski sektor ima pad poslovanja, ali on se ne mora potvrditi u statističkim gubicima, jer su cijene porasle, pa prihodi mogu biti veći u odnosu na prošlo ljeto. Stručnjak za cijene u maloprodaji Slobodan Školnik rekao je kako je matematika vrlo gruba.

– Imamo sada jasni podatak o padu prometa, ali moramo znati da je taj pad prometa na većim cijenama, nego što su bile prošle godine. Još je veći pad, nego što same cijene pokazuju – kazao je Školnik.

Ove godine samo je pola godine Zakon na snazi, odnosno od 1. srpnja, stoga će pravi problemi nastati tek iduće godine. Dodao je da će se pravi rezultati vidjeti tek početkom 2024.

Bilježi se veliki pad potrošnje građana

U nekim centrima, koji su donijeli odluku da ne rade u srpnju, već se vide poteškoće u organizaciji poslovanja.

– U prvim mjesecima, neće se to toliko vidjeli, jer je posao može preraspodijeliti, ali na cijeloj godini to će izazvati velike probleme u organizaciji, posebice u velikim trgovačkim lancima, vjerojatno i malim. Kada nastaju problemi u organizaciji, oni se nužno reflektiraju u troškovima – poručio je Školnik.

Ono što se ne može demantirati evidentan je pad potrošnje građana, on se očito nije prelio na petak ili ponedjeljak. Školnik je naglasio da će se preliti samo one stvari koje su nužno potrebne.

Smatra da je zabrana rada nedjeljom samo trgovcima diskriminacija.

– Ne treba biti ustavni stručnjak, da bi se razumjelo da se ovdje uvodi diskriminacija, jer se samo jednoj branši zabranilo raditi. Trgovci su diskriminirani – kazao je Školnik.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
2 months ago

Velik pad prodaje je zbog skupoće, malih primanja i ljeta, a ne zbog prestanka rada nedjeljom. Trgovci se žale uvijek, a država im je pomagala nesmiljeno -što oni nikada nisu vratili građanima. ‘Ko ih šiša.