Pelješki most godinu dana nakon otvaranja: I dalje svi žele proći najljepšim hrvatskim mostom

pelješki
Foto: Gorica.info

Prije točno godinu dana svečano je otvoren Pelješki most, kojim je napokon najjužniji dio Hrvatske spojen s ostatkom zemlje. Pelješki most odmah je postao atrakcija i svi su se željeli provesti njime. U godinu dana mostom je prošlo 2,3 milijuna vozila.

Ideja za gradnju mosta datira još s kraja prošlog tisućljeća, iz 1997. godine i iznio ju je bivši župan dubrovačko-neretvanski Ivan Šprlje (SDP). Tri godine kasnije Pelješki most ulazi u prostorne planove, a potom čitava priča postaje klasična hrvatska politička bajka – redaju se svečanosti otvaranja radova, ali radovi nikako ne počinju.

Pelješki most na kraju su izgradili Kinezi (China Road and Bridge Corporation) i u njega su ugradili 68.000 prostornih metara betona i više od 33.000 tona čelika. Most se propinje 55 metara iznad površine mora. Trebalo im je manje od 36 mjeseci, a investicija je bila teška samo dvije milijarde kuna.

Ako krenete put najjužnijeg dijela Hrvatske nemojte propustiti posjetiti Ston i uživati u kamenicama, najvećem specijalitetu Malostonskog zaljeva. Nakon toga uživajte u Dubrovvniku, Cavtatu, Konavlima ili Župi dubrovačkoj…

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare