PRIJEDLOG ZA VIKEND IZLET Pobjegnite s vrućeg gradskog asfalta: Na Sljeme, na Sljeme, na Sljeme – pješice je zdravije, a žičarom komotnije…

sljeme
Sljeme je sjajno mjesto za lijep izlet / Foto: Gorica.info

Na Sljeme, na Sljeme, na Sljeme, noga vre sama beži... Tako ide jedna od najpoznatijih pjesama posvećenih Sljemenu, najvišem vrhu Medvednice. I upravo ti stihovi desetljećima pozivaju planinare, ali i ostale izletnike da posjete Sljeme koje se nalazi iznad Zagreba na 1033 metara nadmorske visine.

Ne znate kamo za vikend, a želite se maknuti iz grada­? Otiđite na Sljeme! Svjež zrak, ugodna temperatura, priroda i dobra energija, sve se to može pronaći na Sljemenu. Na Sljeme možete doći na više načina, planinaranje, bicikliranje ili onaj najjednostavniji – žičarom.

sljeme žičara
Početna stanica žičare / Foto: Gorica.info

Idete li do žičare autom, parkirati se možete na besplatnom parkingu vani ili u garaži. Besplatna parkirališta nisu mala, ali ona se brzo popune. Garažu je doduše malo teže pronaći, no ne odustajte. Ona se nalazi ispod početne stanice žičare, u njoj ima mjesta za nešto više od 200 vozila, a sat parkiranja košta 0,80 eura.

Ovisno o danu gužva na žičari varira, postoji šansa da ćete biti sami u gondoli, ali i da ćete ju dijeliti. No bez obzira na to s kim ste u gondoli, put do gore je predivan. Cijena povratne karte za odrasle je 16,59, za mlade i starije 9,95, a djecu 3,98 eura. Ako ste građanin grada Zagreba ili korisnik ZET-ovih pretplatnih karata obavezno to naglasite jer su cijene onda manje.

Vožnja do vrha traje oko 15 minuta. U tih 15 minuta pred vama je panoramski pogled na Zagreb i oko vas predivna priroda. Za sve koje je strah visina, nije strašno, ako niste okrenuti prema Zagrebu već Sljemenu zapravo ni ne možete skužiti koliko ste visoko. Gondola također nije strašna jer ne ide prebrzo niti je jako strmo.

Kada dođete na vrh pred vama će biti nekoliko kafića i restorana, no možda je bolje da se prvo prošetate pa zatim vratite i popijete neko osvježavajuće piće. Šetnjica će biti super i osvježavajuća jer je temperatura nešto niža od one u gradu.

Šetati se možete gdje hoćete, imaju razni putokazi i puno ljudi posvuda pa bez brige – nećete se izgubiti. Pogled odozgo još je ljepši od onog iz gondole. Imate pogled na Zagreb s jedne i na Zagorje s druge strane.

U TV tornju na Sljemenu otvoren je i vidikovac koji se nalazi na 1118 metara nadmorske visine. Kažu da je to ultimativno mjesto za napraviti nenadmašan selfie… No za taj pogled treba dodatno i platiti pa jednokratna karta za odrasle stoji 10 eura, mlade, studente i starije 7,50, djecu od 5 do 12 godine pet eura. Besplatno je samo za djecu do pet godina starosti.

U ugostiteljskim objektima nude se tradicionalni planinarski specijaliteti poput graha s kobasicama, slasnih štrudli, ali i ostalih delicija. Cijene su šarolike i ovise o objektu, pa nije loše prvo malo pogledati cjenike i usporediti cijene. Ima visokih cijena, ali se, uz malo truda i usporedbe, može ručati ili okrijepiti nekim pićem po pristojnim cijenama.

I onda povratak u grad. Pješice ili još jednom uživanje u pogledu iz žičare.

Probajte, Sljeme će vas sigurno oduševiti.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare