PREPORUKA ZA ČITANJE “Jedno drvo raste u Brooklynu” potresna i dirljiva priča o odrastanju djevojčice u Brooklynu

drvo
Foto: Pixabay / Znanje

Omiljeni klasik američke književnosti o odrastanju jedne djevojčice na prijelazu stoljeća, “Jedno drvo raste u Brooklynu” Betty Smith potresna je i dirljiva priča, istovremeno ispunjena suosjećanjem i surovošću, smijehom i tugom.

Radnja prati Francie Nolan, osjetljivu, maštovitu djevojčicu prepunu ideala i njezine gorko-slatke formativne godine provedene u sirotinjskoj četvrti Brooklyna. Često pripovjedan iz iskrene i neiskvarene perspektive djevojčice Francie, ovaj roman zapravo je prepun autobiografskih crtica iz autoričina života te ne čudi da je autentičnošću osvojio i inspirirao milijune čitatelja širom svijeta.

Dojmljiva, tužna i prelijepa priča o svakodnevnim iskustvima nezaboravne obitelji Nolan, ispripovijedana je s dubokom iskrenošću i istinskom nježnošću, u književnom djelu koje uspijeva savršeno dočarati jedno mjesto i jedinstveni trenutak njegove prošlosti, a u isto vrijeme bogata je riznica univerzalnih životnih istina i općeljudskog iskustva.

Ovo je djelo duboko i neporecivo istinito, a upravo to je razlog zašto ova knjiga, i šest desetljeća nakon što je prvi put objavljena i doživjela trenutačan uspjeh, još uvijek dopire do čitatelja neovisno o njihovu porijeklu i životnim okolnostima.

Betty Smith je pseudonim Elizabeth Lillian Wehner (1896.-1972.), američke autorice najpoznatije po romanu “Jedno drvo raste u Brooklynu” (“A Tree Grows in Brooklyn”). Objavljen 1943. godine, roman je priča o odrastanju smještena u Brooklyn u New Yorku i smatra se klasikom američke književnosti.

Betty Smith i sama je odrasla u sirotinjskoj četvrti Brooklyna. Osim “Jedno drvo raste u Brooklynu”, pisala je romane, drame i kratke priče.

Prijevod na hrvatski donosi Marta Kovač u izdanju Vorta Palabre.

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare