Srednja strukovna škola Velika Gorica ponovno na popisu 25 regionalnih centara kompetentnosti

strukovna
Foto: FB Srednja strukovna škola

Srednja strukovna škola Velika Gorica ponovno se našla na popisu 25 regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju. Gorička strukovna škola postala je regionalni centar kompetentnosti za strojarstvo. Ministarstvo znanosti i obrazovanja centre imenuju na pet godina, a postoji mogućnost ponovnog imenovanja.

Regionalni centri kompetentnosti su mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojima se provode programi redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja kao i drugi oblici formalnog i neformalnog obrazovanja.

Da bi neka škola postala regionalni centar kompetentnosti mora provoditi inovativne modele učenja, imati izvrsne nastavnike, visokokvalitetnu infrastruktura, odličnu suradnju s poduzetnicima…

Podsjetimo, u Velikoj Gorici, Samoboru i Dugom Selu europskim sredstvima grade se Regionalni centri kompetentnosti. Završetak se očekuje ove jeseni. Učenici će imati priliku učiti i stjecati vještine potrebne za budući rad na najsuvremenijim strojevima i uređajima. Regionalni centar modernizirat će strukovno obrazovanje u Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji jer će učenici učiti kroz rad što će im omogućiti lakše zapošljavanje.

Nakon što završe strukovno obrazovanje poduzetnici će dobiti radnike koji će biti puno pripremljeniji i kompetentniji u trenutku prelaska iz strukovnog obrazovanja na tržište rada.

– Ukupno je imenovano 25 regionalnih centara kompetentnosti koji su u prethodnom razdoblju, korištenjem sredstava strukturnih fondova EU-a, osigurali visokokvalitetnu infrastrukturu, nabavu specijalizirane opreme, razvoj kadrovskih i stručnih kapaciteta.

Škole su u proteklih pet godina radile na modernizaciju strukovnih kurikuluma, kao i razvoju različitih programa usavršavanja i osposobljavanja koji će se provoditi u redovitom obrazovanju i u sustavu obrazovanja odraslih (cjeloživotno učenje) – poručili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Prvi regionalni centri kompetentnosti u strukovnom obrazovanju proglašeni su 2018. godine.

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare