Ustavni sud presudio: Banke nisu smjele naplaćivati izlazne naknade za prijevremenu otplatu kredita u švicarcima

otplatu
Foto: Pixabay

Udruga Franak objavila je kako je Ustavni sud presudio da banke nisu smjele ugovarati i naplaćivati tzv. izlazne naknade za prijevremenu otplatu kredita i da takve naknade moraju biti vraćene potrošačima.

Navode da je Ustavni sud 13. srpnja odlučio o pet ustavnih tužbi koje su Privredna banka Zagreb i Addiko banka uputile Ustavnom sudu u povodu revizijskih odluka Vrhovnog suda RH.

U zajedničkoj presudi Ustavni sud je presudio da banke nisu smjele ugovarati i naplaćivati tzv. izlazne naknade za prijevremenu otplatu kredita i da takve naknade moraju biti vraćene potrošačima.

Ustavni sud odbio je ukupno pet takvih ustavnih tužbi zajedničkom presudom, pri čemu je nebitno jesu li banke ugovarale točan postotak od preostale glavnice ili su ugovarale da će se naknada naplatiti prema tarifi banke. Naravno, to vrijedi i za ugovore s leasing kućama, ističu iz Udruge Franak.

Udruga Franak procjenjuju da banke ukupno duguju potrošačima nekoliko desetaka milijuna eura nezakonito naplaćenih izlaznih naknada, a radi se o iznosima od nekoliko stotina pa do nekoliko tisuća eura po jednom kreditu.

Kao primjer navode korisnika kredita kojem je naplaćeno 1.300 eura naknade, a sudskim putem dobio je ukupno oko 2.300 eura od banke na ime ukupnog obeštećenja.

Pozivaju potrošače da tuže banke i leasing kuće zbog naplaćenih izlaznih naknada i na taj način uzmu natrag svoj novac uz naplatu zateznih kamata.

– Zastare potraživanja za te naplaćene naknade nema, jer zastara potraživanja na temelju pravnog shvaćanja Vrhovnog suda RH počinje teći tek utvrđenjem ništetnosti u svakoj pojedinačnoj presudi! Pozivamo ujedno Vrhovni sud da riješi preostala pravna pitanja iz kolektivne presude, pitanje obeštećenja nakon konverzija i pitanje ništetnosti CHF ugovora – poručili su iz udruge.

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare