Gradonačelnici i načelnici iz stranke Fokus odlučili: Trgovine će raditi na Veliku Gospu u Samoboru, Zelini, Dugom Selu, Križu…

fokus
Iz Fokusa tvrde da male obiteljske trgovine trpe najveću štetu zbog zabrane rada nedjeljom i blagdanima / Foto: Pixabay

Na Veliku Gospu radit će trgovine u Samoboru, Zelini, Dugom Selu, Križu, Pirovcu… Svi gradonačelnici i načelnici stranke Fokus 15. kolovoza proglašavaju sajmenim danom u svrhu pobune protiv zabrane rada trgovina nedjeljom, poručili su iz ove stranke.

– Stranka Fokus podržava inicijativu Udruge Glas poduzetnika (UGP) koja je pozvala gradonačelnike i načelnike da omoguće rad svim poduzetnicima koji žele raditi nedjeljama, praznicima i blagdanima, tako da proglase manifestacije ili sajamske dane.

Sajamski dan znači da trgovci mogu prodavati na kioscima, štandovima, ambulantna prodaja i ostala slična prodaja na otvorenom, kao dio sajamskih događanja i javnih manifestacija.

Ovom „prosvjedu“ pridružit će se Pirovac kao jedno od popularnih ljetnih turističkih središta, ali i Samobor, Sveta Nedelja, Dugo Selo, Sveti Ivan Zelina i općina Križ.

Svi gradonačelnici i načelnici spomenutih mjesta suglasni su u stavu da je novi zakon nebulozan te se nadaju da će ocjena ustavnosti pokazati kako je Vlada napravila grešku, jer je u predizbornoj želji za dodvoravanjem biračima na kraju oštetila poduzetnike i građane, a radnicima u trgovini dugoročno prijete otkazi, ističu iz Fokusa.

Veliki trgovački lanci rotiraju zaposlene po poslovnicama

– Za sada sve ide kako sam i govorio da će ići: benzinske prodaju kruh, veliki trgovački lanci rotiraju ljude po različitim poslovnicama, promet u maloprodaji je manji nego da se rade nedjeljom, a samo se još čeka da se u kladionicama krene prodavati špeceraj, a kina da u ponudu uvrste i svježe mlijeko. Male obiteljske trgovine su te koje trpe najveću štetu – izjavio je predsjednik stranke Fokus Davor Nađi.

– U kojem je to svemiru bitnije piti kavu u restoranu, gledati film u kinu ili uplatiti listić u kladionici nego u trgovini moći kupiti svježi kruh, dječju hranu ili pelene? Neki kažu da se kupovina može obaviti dan ranije, ali može se doma i kava skuhati, film odgledati, a postoji i online klađenje!

Dakle, svi argumenti oko zabrane rada trgovina nedjeljom jednostavno nemaju veze s logikom i realnošću te su potpuno nesuvisli – ističe Nađi.

Kako će tek sljedeće godine taj zakon imati pravi efekt, iz Fokusa kažu da vrhunac gluposti i štete po tom pitanju tek treba biti dosegnut.

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare