KOLUMNA Put do uspjeha: Što je to “rapport“, fenomen dijeljenja i sposobnost da uspostavimo kvalitetan odnos s drugima? Piše: Siniša Drobnjak, velikogorički poduzetnik

Siniša Drobnjak

Jedan od ključnih događaja u mom životu dogodio se 2017. godine – odlazak na “Unleash the power within” seminar sa svjetski poznatim motivacijskim govornikom Tonyjem Robbinsom.

Puno se procesa pokrenulo u ta 4 dana koliko je seminar trajao, ali ključna se transformacija dogodila promjenom fokusa sa “mojih problema” na ljude i svijet oko mene.

Paradoks osobnog razvoja je da što više radimo na “sebi”, to više shvaćamo da je jedna od tajni života u davanju drugima.

Najviša je ljudska potreba kontribucija – ispunjenost života davanjem i prepuštanjem, nečemu što je veće i od nas samih.

Baza iz koje uvijek krećemo i koja je temelj svega, smo mi sami i odnos koji imamo sami sa sobom. Ali začin života i ono što daje širi smisao svemu su odnosi s drugima.

No, bez obzira da li radili na odnosu sa sobom ili drugima, ključan je prvi korak – ostvariti “povezanost”. Bez povezanosti ne možemo ostvariti željeni utjecaj ni na sebe ni na druge.

Temeljna pretpostavka povezanosti je riječ koju je prilično teško prevesti na naš jezik – “rapport”.

Po definiciji “rapport” je fenomen dijeljenja ili razmjene određenih ponašanja među ljudima. Taj se fenomen događa prirodno i nesvjesno kad provodimo vrijeme s drugima, ali može se dogoditi i svjesno kad npr. “zrcalimo” ponašanje svog sugovornika.

Ne kažemo uzalud da je “blizina”, odnosno “prisutnost”, snaga – odgovor je u gornjoj definiciji. Svojom prisutnošću i blizinom stvaramo “rapport” i ostvarujemo taj prvi korak u uspješnoj komunikaciji.

Nedavno sam pročitao da je komunikacija sve i sve je komunikacija. Apsolutno potpisujem tu izjavu, jer je jedan od glavnih uzroka svih mojih problema u životu, bila loša komunikacija.

Tu ne mislim samo na lošu komunikaciju s drugima. U mom slučaju, loša je komunikacija krenula iz mojih pogrešnih uvjerenja, koja su bila zajednički nazivnik mojih dosadašnjih iskustava.

Što je onda ustvari rapport?

To je sposobnost da uđemo u nečiji tuđi svijet, kako bi ta osoba osjetila ili shvatila, da je razumijemo i da smo povezani.

Rapport je ultimativni “alat” s kojim ostvarujemo rezultate s drugim ljudima, zbog stvaranja snažne međusobne povezanosti.

Kako to izgleda u praksi?

Jedan od najboljih načina stvaranja “rapporta” je kroz NLP koncept “matching & mirroring”. Drugim riječima, stvaranje povezanost sa sugovornikom kroz zrcaljenje zajedničkih interesa poput stila odjevanja ili zajedničkih aktivnosti. 

U komunikaciji je zrcaljenje korištenje sličnih riječi i fraza ili korištenje iste jačine glasa, brzine govora i intonacije. Veliki dio komunikacije je govor tijela, tako da možemo zrcaliti i položaj tijela našeg sugovornika.

Ali, da bi mogli voditi druge, prvo moramo voditi sebe.

Kako onda uspostaviti “rapport” sa sobom?

Moje je iskustvo koz rituale na početku dana, kojima ćemo iznova osnažiti našu jasnu namjeru da stvaramo rapport sa sobom i svim drugima u tom danu.

Većina nas nije svjesna koliko je moćno svjesno postaviti jasnu namjeru i “posaditi” to u našem umu.

No, sama namjera nije dovoljna.

Potrebna nam je i puna prisutnost u komunikaciji. To je ujedno i jedna od najvećih tajni Tony Robbinsa. Njegova sposobnost da bude prisutan u komunikaciji nema granica. Tony će napraviti apsolutno sve što je potrebno da se osjetite kao centar njegovog svijeta.

Darujmo sebi i drugima prisutnost i rapport i krenimo u još jedan dan preda nama!

Portal Gorica.info želi široj javnosti predstaviti uspješne Velikogoričane, njihove priče i njihova razmišljanja koja mogu biti inspiracija drugima. Jedan od takvih je i Siniša Drobnjak, privatni poduzetnik od 1995. godine.

U avanturu privatnog poduzetništva krenuo je iz kuće svojih roditelja od kojih je i posudio novac, dovoljan za osnivanje tvrtke i troškove prve prezentacije, na kojoj nije uspio doći do svog prvog kupca.

Danas je Siniša vlasnik nekoliko uspješnih tvrtki u regiji, koje se bave razvojem IT rješenja i distribucijom proizvoda u dentalnoj medicini.

Poslovna znanja je stjecao na prestižnim američkim i europskim poslovnim školama, a zadnjih nekoliko godina pomaže svojim klijentima u njihovom osobnom razvoju i tranziciji iz uloge zaposlenika u poziciju vlasnika.

U slobodno se vrijeme bavi humanitarnim radom i promicanjem tradicionalnih vrijednosti Turopolja, kao građanin Velike Gorice.

Otac je prekrasne tinejdžerice s kojom dijeli strast prema američkim konjima. Siniša je, među ostalim testiranjima vlastitih granica, uspješno prošao i 104 kilometra dugu avanturu po vrletima Velebita.

Završio je i veliki 48-satni maratonski humanitarni izazov za pomoć Judo klubu djece s teškoćama Fuji iz Velike Gorice.

Ovo je Sinišina 120. kolumna za portal Gorica.info.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare