Prije kupovine rabljenih vozila iz Njemačke provjerite cijene: Postoje velike razlike između regija

rabljenih
Foto: Gorica.info

Novi automobili mnogima su postali preskupi te se kupci okreću rabljenima. Hrvati ih najčešće kupuju u Njemačkoj jer su tamo cijene niže. Ali čak i tamo postoje ozbiljne regionalne razlike u cijenama. U nekim su saveznim državama rabljeni automobili više od 15 posto jeftiniji od državnog prosjeka.

Barem tako pokazuje analiza rabljenih vozila na portalu Mobile.de. U financijski bolje stojećim regijama kao što su München ili Hamburg plaćate višu prosječnu cijenu za rabljeni automobil nego u regijama s niskim prihodima.

HAK revija prenosi analizu njemačkog časopisa Focus koji je analizirao gradove i regije s najnižim prosječnim cijenama.

U srpnju 2023. čak 1.327.282 rabljena automobila bila su ponuđena na prodaju na mobile.de po prosječnoj cijeni od 29.366 eura. Najskuplja država za kupnju automobila je Hamburg. Prosječna cijena plaćena tamo u srpnju iznosila je 33.211 eura, što je 13 posto više od državnog prosjeka.

Prije godinu dana tamošnji su kupci za rabljeni automobil morali platiti gotovo 4000 eura manje (29.559 eura). Natprosječno se plaćaju rabljeni automobili i u pokrajinama Bremen (+ 12,5 posto od prosjeka) i Berlin (+ 11,9 posto).

Saarska, koja graniči s Luksemburgom i Francuskom, najjeftinija je država za kupnju rabljenih automobila. Ovdje je cijena automobila bila 15,6 posto niža od državnog prosjeka (25.392 eura).

Također postoje i razlike u velikim gradovima. Najjeftinija rabljena vozila dolaze iz Kölna. Cijene su u srpnju ove godine u prosjeku iznosile 27.058 eura, što je 8,5 posto niže od državnog prosjeka. München je bio najskuplji grad s prosječnom cijenom od 37.107 eura. Cijene u Frankfurtu bile su 16,8 posto više od prosjeka, piše HAK revija.

Hrvati najčešće voze stara vozila. Našim cestama prometuje 2,5 milijuna registriranih vozila prosječne starosti 14,5 godina.

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, čak 67,7 posto registriranih automobila ima deset i više godina. Na drugom su mjestu ona stara šest do devet godina (14,9 posto), zatim od dvije do pet godina (12,9 posto), a vozila stara do godinu dana najmanje su zastupljena, ima ih samo 4,6 posto.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare