Velika Gorica osigurala 6,13 milijuna eura za izgradnju Centra za starije osobe: Moderni starački dom primit će prve korisnike 2025.

starački dom
Foto: FB

Velikoj Gorici odobreno je sufinanciranje troškova izgradnje Centra za starije osobe. Vrijednost projekta iznosi oko 11 milijuna eura, a iz državnog proračuna stiže 6,13 milijuna eura. Ostala sredstva osigurat će se iz goričkog proračuna te proračuna Zagrebačke županije.

– Velika Gorica jedini je grad iz Zagrebačke županije koji je uspio dobiti sredstva za gradnju modernog staračkog doma – kazao je u srijedu gradonačelnik Krešimir Ačkar na konferenciji za novinare.

Kao što je već ranije objavljeno, Centar će se graditi u Podložnici. Izgradnjom Centra stvorit će se preduvjeti za pružanje cjelovite skrbi starijim osobama koje žive kod kuće kroz izvaninstitucionalni oblik skrbi, rečeno je na konferenciji za novinare.

Ovo je najznačajniji socijalni projekt za naš grad u idućim godinama jer skrb o starijim osoba postaje najveći izazov i za državu i za gradove u vremenu pred nama. Ponosan sam što se još jednom i na ovom projektu potvrdila izvrsna suradnja Vlade i Grada Velike Gorice – istaknuo je Ačkar.

Socijalne usluge koje će se pružati u Centru za starije osobe namijenjene su socijalno ugroženim skupinama stanovništva, starijim osobama s najvećim rizikom od siromaštva koje te usluge ne mogu platiti na slobodnom tržištu.

Kada se izgradi, Centar će moći pružati izvaninstitucijske usluge za 535 korisnika. To su pomoć u kući, poludnevni boravak, cjelodnevni boravak, razna savjetovanja, psihosocijalna podrška, fizikalna terapija, radna terapija…

U Centru će moći biti smještene 102 osobe. Također će nuditi primarnu zdravstvenu skrb za 140 korisnika kroz ambulantu obiteljske (opće) medicine te radna i fizikalnu terapiju.

Kako je istaknuo pročelnik Domagoj Ilečić, Centar će pružati puno više usluga nego što pružaju starački domovi. Starije osobe dobit će pomoć u kući jer ćemo imati mobilne timove, moći će dobiti hranu ili doći u centar i kvalitetno provesti vrijeme – kazao je Ilečić.

Dio ležajeva u Centru točnije 30 posto namijenjen je osobama koje boluju od Alzhemeria ili demencije. Izgradnja počinje u proljeće sljedeće godine, a prvi korisnici uselit će se  2025.

starački dom

starački dom

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare