HZMO se pohvalio: Stiže rekordno povećanje mirovina. Umirovljeničke udruge nezadovoljne

mirovina
Foto: Unsplah

Umirovljenici će u rujnu dobiti mirovine uvećane za 8,42 posto kao i razliku za srpanj. Rezultat je to redovitog usklađivanja mirovina s plaćama i inflacijom.

Prema odluci Upravnog vijeća HZMO-a aktualna vrijednost mirovine (AVM) od 1. srpnja iznosi 11,77 eura (88,68 kuna), na temelju objavljenih podataka Državnog zavoda za statistiku.

Riječ je o najvećoj stopi usklađivanja mirovina u posljednje 24 godine, od kada se ono primjenjuje dva puta godišnje, izvijestio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne brutoplaće svih zaposlenih u Hrvatskoj u prethodnom polugodištu, u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Najviše će dobiti oni s velikim mirovinama

Iz udruge Umirovljenici zajedno tvrde kako je to još jedna rekordna nepravda prema umirovljenicima jer se istim postotkom usklađivanja stvaraju samo još veće razlike odnosno nepravde.

Smatraju da bi svi umirovljenici trebali dobiti isti iznos, a ne da se događa da oni s velikim mirovinama dobiju najviše.

– Ako netko radi inflacije odnosno poskupljenja, posebno hrane i kućnih potrepština, za isto mora potrošiti 100 eura više u odnosu na prošlu godinu onda nije pravedno da se umjesto povećanja od 100 eura ili istog iznosa svima, ide s istim postotkom prema svima, dakle i onima sa mirovinom od 400 eura kao i onima sa 1500 eura – navode.

Nekima 33 eura, a nekima više od 80

Tvrde da ovakvim usklađivanjem svi oni s malim mirovinama će još više tonuti u siromaštvo, a oni s visokim mirovinama čak i “profitirati“ jer će za njih povećanje mirovina biti veće od rasta cijena njihove ”potrošačke košarice“.

Primjerice umirovljenici koji primaju 400 eura mirovine dobit će 33 eura, a oni s mirovinom od 1.000 eura dobit će 84 eura. U oba slučaja usklađenje ne prati rast inflacije odnosno rast cijena radi čega realne mirovine i jesu konstantno u padu kada je riječ o kupovnoj moći, a isto tako je i u odnosu na plaće koje rastu brže i više od mirovina – upozoravaju Umirovljenici zajedno.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare