Sve je više nesreća u kojima stradavaju vozači traktora: Policija objavila preporuke i savjete kako bi se podigla razina sigurnosti

vozači traktora
Foto: Gorica.info

Posljednjih tjedana učestale su nesreće u kojima stradavaju vozači traktora. Zato su iz Policijske uprave zagrebačke objavili preporuke i smjernice kako bi se podigla razina sigurnosti u cestovnom prometu vozača traktora i radnih strojeva.

Prilikom obavljanja poljodjelskih radova ne skidajte s traktora kabinu ili zaštitni okvir.

Traktori te radni strojevi kojima se upravlja u cestovnom prometu moraju biti registrirani, tehnički ispravni i osigurani.

Vodite računa o konfiguraciji terena kojim se krećete (nagibi, nizbrdice i dr.) kako bi izbjegli prevrtanje traktora.

Ne upravljajte vozilom umorni, pod utjecajem alkohola i drugih psihoaktivnih tvari (droga i lijekovi koji umanjuju vozačke sposobnosti).

Vodite računa o atmosferskim prilikama, odnosno vrućini, sparina, kiša, suncu, posebice vozači starije životne dobi te ne započinjite vožnju kada se loše osjećate ili kada ste umorni.

Traktorom u prometu na cesti može upravljati samo osoba kojemu je izdana vozačka dozvola  za kategoriju vozila  kojom upravlja.

Na traktoru se smije prevoziti onoliko osoba koliko ima ugrađenih sjedala, odnosno koliko je upisano u prometnoj dozvoli.

Na traktorskim priključcima zabranjeno je prevoziti osobe, osim na prikolicama gdje je dopušteno prevoziti najviše pet osoba. Osobe koje se voze u prikolici ne smiju stajati niti sjediti na stranicama prikolice, na nestabilnom teretu ili na teretu koji prelazi visinu stranica vozila.

Procijenite osobno iskustvo u upravljanju traktorom, ali što je još važnije i iskustvo u obavljanju poslova koje predviđate obaviti traktorom.

Upozoravamo da veliki broj nesreća radnih strojeva i traktora može biti uzrokovan upravo ljudskim faktorom, odnosno nedovoljnim poznavanjem tehnologije i dinamike rada te olakim shvaćanjem opasnosti.

Najmanjom nepažnjom prilikom upravljanja i rada traktorom, pa čak i prilikom prepravaka ili popravaka traktora i priključaka, može doći do posljedica odnosno nesreće.

-Napominjemo da je dužnost svih vozača traktora čišćenje blata s kotača kako se ne bi nanosio na kolnik i time ugrožavao sigurnost ostalih sudionika u prometu. Također, naglašavamo da je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama određeno da vozači mogu upravljati vozilima one kategorije za koju su osposobljeni i koja im je upisana u vozačku dozvolu. Vozila mogu sudjelovati u prometu na cestama samo ako su tehnički ispravna i registrirana – upozoravaju iz policije.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare