ZET nudi posao ili navlači ljude za nos: Kandidati sami moraju platiti 2600 eura za školovanje?! Dobro je da si i tramvaj ne moraju kupiti…

Foto: Gorica.info

Potraga za radnicima pretvorila se u pravi maraton. Poslodavci na razne načine pokušavaju privući i zadržati radnike kojih nedostaje na tržištu. Kada se pojavi oglas da tvrtka traži 50 vozača onda takav natječaj odmah privuče veliku pozornost javnosti. Tvrtka je Zagrebački električni tramvaj, poznati ZET, a ono što posebno bode u oči u tom natječaju je informacija da kandidati koji budu odabrani sami moraju platiti tečaj osposobljavanja koji traje šest mjeseci. A tečaj košta 2600 eura i provodi ga Škola za cestovni promet na Kennedyevom trgu.

Nekada je ZET plaćao prekvalifikaciju

Kako smo doznali u školi, ranijih godina ZET je snosio troškove prekvalifikacije, ali to je sada ukinuto i kandidati sami moraju platiti tečaj. Ako znamo da je početna plaća vozača ZET-a 1150 eura neto, bez dodataka i prekovremenih sati, onda je jasno da će radnici morati raditi više od dva mjeseca da bi otplatiti školovanje.

Nakon što smo objavili tekst o ZET-ovom natječaju i uvjetima, reagirali su brojni čitatelji Gorice.info. Donosimo nekoliko zanimljivih komentara s Facebooka:

„Ovo je samo kod nas, sam sebi plaćaš školovanje…dobro da još ne moraju i tramvaj kupiti.“
„Pod tim uvjetima, se nitko neće prijaviti. Najbolje da Tomašević i ekipa sjednu u tramvaj i neka voze, a i to ne bi bili sposobni obavljati.“
„Ko će vam platit školovanje i još bit na određeno vrijeme. Kaj ste vi bolesni?“
„Sad je prilika da uhljebite mlade političare.”

Koliko su ZET-u potrebni vozači, pokazuje i informacija da na razgovor zovu osobe koje su prije nekoliko godina predale molbu za posao. Svih ovih godina nitko ih nije zvao, ali sada je očito voda došla do grla pa su ljudi u Kadrovskoj prisiljeni posegnuti u arhivu i pregledavati davno primljene molbe. Potvrdio je to također jedan od naših čitatelja u komentaru na Facebooku.

U ZET-u šute

Pitali smo ZET hoće li vozačima refundirati troškove prekvalifikacije i mogu li radnici računati nakon što istekne godina dana rada na određeno da će dobiti ugovor na neodređeno vrijeme. Ni nakon dva dana čekanja, ZET nije odgovorio na naša pitanja.

Podsjetimo, traže 50 vozača tramvaja, trebate imati srednju stručnu spremu, minimalno 21 godinu života, važeću vozačku dozvolu “B” kategorije te biti zdravstveno sposobni.

Posao je na određeno vrijeme od godinu dana. Radi se u smjenama, subotom, nedjeljom i blagdanima. Ako imate 2600 eura i spremni ste izdvojiti šest mjeseci za prekvalifikaciju, posao je vjerojatno vaš.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare