Strašna statistika: Lani je u Hrvatskoj zabilježeno 529 samoubojstava, najviše na području Policijske uprave zagrebačke

samoubojstava
Ilustracija: Unsplah

Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava se svake godine 10. rujna. Cilj je ovog obilježavanja trajno podizati svijest o potrebi i obvezi zajedničkog djelovanja na sprječavanju samoubojstava. Prošle godine u Hrvatskoj je suicid izvršilo 529 osoba, upozorile su Udruga Životna linija i Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje.

Podaci Ministarstva unutarnjih poslova otkrivaju kako je od ukupno 529 osoba koje su izvršile samoubojstvo, 128 žena i 401 muškarac.

U dobnoj skupini do 25 godina, koja se odnosi na djecu i mlade, bilo je 38 suicida, što je porast od 52 posto u odnosu na godinu prije. U ostalim dobnim skupinama došlo je do određenog smanjenja stope.

Od svih dobnih skupina, najviše su suicida izvršile osobe iznad 65 godina, njih čak 192, što predstavlja 36,29 posto od ukupnog broja suicida u Hrvatskoj.

Daleko najveći broj izvršenih samoubojstava policija je zabilježila na području Policijske uprave zagrebačke – njih 114, dok drugo mjesto zauzima PU primorsko-goranska s 42.

– Samoubojstva je moguće spriječiti. Moguće je utjecati na čitav niz uzročnih čimbenika suicidalnosti, od kojih se kao jedan od najvažnijih izdvaja liječenje psihičkih poremećaja koji su nerijetko u podlozi iste. Stoga je od iznimne važnosti prepoznati znakove suicidalnosti i što prije potražiti stručnu pomoć – poručuju iz Klinike za psihijatriju Vrapče.

Znakovi upozorenja – obratite pažnju

Osobe koje žele počiniti suicid mogu pokazivati različite znakove te je stoga važno voditi o njima računa, navodi  psihologinja Valerija Posavec iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Uključivanje u rizične aktivnosti, bez razmišljanja o posljedicama.

Povećana konzumacija alkohola i droge.

Izoliranje od prijatelja, obitelji i društva.

Opraštanje od prijatelja i obitelji.

Razgovor ili šale o počinjenju suicida.

Pisanje o smrti, umiranju ili samoubojstvu.

Traženje tableta, kupovanje vatrenog ili hladnog oružja.

Osjećaj zarobljenosti, kao da “nema drugog izlaska” iz situacije.

Ljutnja i nekontrolirani izljevi bijesa.

Nagle promjene raspoloženja.

U znak podrške večeras u 20.00 sati zapalite svijeću u blizini prozora i dajte podršku prevenciji samoubojstava.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare