Aktualni sat (prvi dio): Oporba i vladajući u pomirljivom tonu o sanaciji ulica, biciklističkim stazama, trošenju proračunskog novca, energetskoj obnovi…

aktualni
Foto: Matej Crnogaća

Trinaesta sjednica Gradskog vijeća počela je minutom šutnje za nedavno preminulog Ivana Šukera, bivšeg gradonačelnika i počasnog građanina našega grada. Nakon protokolarnog uvodnog dijela u kojem je prihvaćeno izvješće s prethodne sjednice i utvrđen kvorum, prionulo se poslu.

Uvodno je potpredsjednik Vijeća Ozren Robić upitao zašto točka o izvješću Savjeta mladih nije uvrštena u Dnevni red ove sjednice ako je na prošloj sjednici rečeno da će nakon dopuna izvješća ono biti prezentirano danas. Tako smo saznali i razlog tome, a taj je da je predsjednik Savjeta mladih Antonio Šipušić podnio ostavku pa ostatak vodstva nije stigao pripremiti izvješće.

Prvo pitanje postavio je Mostov vijećnik Slojšek

Prema ustaljenoj praksi, sjednica Gradskog vijeća počela je aktualnim satom. Najbrži prst imao je vijećnik Damir Slojšek i tako prvi izišao za govornicu i postavio dva pitanja. Prvo se odnosi na katastrofalno stanje Ulice Franje Lučića u Kučama, kao posljedicu projekta aglomeracije. Zanima ga hoće li i kada ta ulica ići u obnovu. Drugo pitanje tiče se izgradnje trenažne dvorane, o čemu se govori već duže vrijeme.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar na prvo pitanje je odgovorio da je spomenuta ulica jedna od kritičnih infrastrukturnih točaka. Najavio je da će Ulica Franje Lučića svakako ući u financijski plan za sljedeću godinu te očekuje njezinu obnovu.

Zamjenik gradonačelnika Neven Karas se složio s nužnom potrebom izgradnje trenažne dvorane, s obzirom na broj djece koja se bave sportom i broj klubova koji u našem gradu djeluje. Idejni projekt je gotov, a u tijeku je izrada glavnog projekta i troškovnika. Dvorana će se izgraditi na principu tzv. balona, dimenzija 68 x 35 metara, visine 11 metara. Plan je da se može podijeliti u tri dijela kako bi ju što više djece moglo istovremeno koristiti. Sljedeće bi godine dvorana trebala biti izgrađena.

Vijećnika Vedrana Zobeca zanimala je dinamika realizacije projekta izgradnje Centra za starije u Podložnici.

Pročelnik Domagoj Ilečić izjavio je da je projekt prihvatilo resorno ministarstvo i da očekuje skorašnje potpisivanje ugovora o njegovoj realizaciji. Očekuje također da će do kraja ove godine biti dovršen i idejni projekt, nakon čega bi se krenulo u ozbiljnu realizaciju. Vjeruje da bi prvi korisnici Centra u njega mogli useliti krajem 2026. godine.

Kada kreće priključivanje na sustav odvodnje?

Za govornicu je potom stao potpredsjednik Vijeća Ozren Robić i pitao kada možemo očekivati prve priključke na sustav odvodnje koji su izgrađeni u projektu aglomeracije te postoji li opasnost od financijskih penala zbog probijanja rokova izgradnje pročistača otpadnih voda.

Direktor Vodoopskrbe i odvodnje Krunoslav Višić izjavio je da je do kraja ove godine predviđena realizacija pet tisuća vodovodnih priključaka, a upravo zbog problema s izgradnjom pročistača vidjet će se koliko će ih biti stvarno i realizirano. Naglasio je da ne postoji opasnost o financijskih penala s obzirom da je projekt izgradnje pročistača prebačen u naredno financijsko razdoblje koje obuhvaća period od 2023. do 2027. godine.

Vijećnik Anri Targuš upitao je kako napreduje projekt izgradnje kurilovečke šetnice. Zamjenik gradonačelnika Karas upoznao je vijećnike s tim projektom i rekao kako je idejni projekt dovršen. Šetnica će biti dugačka 1400 metara, s prosječnom širinom od 16 metara, a protezat će se od Jelačićeve do Fabijančićeve ulice. Najavio je i javno predstavljanje projekta, planirano za 9. listopada u prostorijama vatrogasnom doma u Kurilovcu.

Jelušić pitao za digitalno izdanje Turopoljskog leksikona

Vijećnika Ivu Jelušića muči transparentnost trošenja gradskog novca, ali i nemogućnost iščitavanja Turopoljskog leksikona u digitalnom obliku. Gradonačelnik Ačkar izjavio je, ali i na mobilnom telefonu pokazao, link na stranicama Grada Velike Gorice gdje svi zainteresirani od sada mogu imati uvid u tijek novca iz gradske blagajne. Podržao je ideju digitalizacije Turopoljskog leksikona i obećao da će ta ideja ući u proračun za sljedeću godinu.

Vijećnicu Ivanu Belošević zanima hoće li stanovnici Novog Sela u Buševcu biti priključeni na gradski vodovod te kakva je dinamika izgradnje pješačkih i biciklističkih staza.

Na prvo je pitanje direktor Vodoopskrbe i odvodnje Krunoslav Višić odgovorio kako je projektna dokumentacija gotova, ali da postoje određeni imovinsko-pravni problemi koje valja riješiti. Projekt je vrijedan 200 tisuća eura, a Višić očekuje kako će sljedeće godine biti i dovršen.

Na drugo vijećničko pitanje odgovor je dao pročelnik Dubravko Katulić koji je izjavio da je u planu nekoliko pješačko-biciklističkih staza, pa je tako najavio izgradnju staze u Šiljakovini i Ščitarjevu te uzduž glavnih prometnica prema Starom Čiču i Velikoj Buni.

Zato kasni izgradnja škole u Dubrancu? 

Vijećnik Ivan Bekavac gradonačelniku je postavio pitanje o razlozima kašnjenja izgradnje osnovne škole u Dubrancu i opetovanim neispunjavanjem njegovih obećanja, a zanimali su ga i navodni propusti i nezakonitosti u poslovanju GSG-a.

Gradonačelnik Ačkar izjavio je da je krajnji datum dovršetka izgradnje škole u Dubrancu 29. travanj sljedeće godine, a kao glavni razlog istaknuo je izgradnju dodatne prostorije koja će biti u funkciji dječjeg vrtića. Naglasio je da je u stalnoj komunikaciji sa stanovnicima Dubranca koji su zbog tog razloga spremni prihvatiti novi datum dovršetka radova te uz novu školsku zgradu dobiti i dječji vrtić.

Direktorica GSG-a Nevenka Škoro izjavila je da većina problema u energetskoj obnovi zgrada leži u nepoznavanju problematike od strane pojedinih predstavnika stanara.

Uskoro nastavak…

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare