U Hrvatskoj trenutačno nedostaje oko 1500 vozača: Prijevoznici moraju zapošljavati umirovljenike i strane radnike

vozača
Foto: Gorica.info

Cestovnim prijevoznicima nedostaje oko 1500 ili čak 15 posto vozača za održavanje postojećih linija, a njih oko 3000 ili 30 posto za normalno funkcioniranje punih voznih redova, upozoravaju iz HUP-ove Udruge prometa.

U priopćenju ističu kako odljev vozača, što zbog odlazaka u mirovinu, što zbog odlazaka u susjedne zemlje, nadmašuje priljev novih.

– Upravo rastući nedostatak radne snage postaje jedan od najvećih izazova u osiguravanju kontinuiteta i dostupnosti, ali i sigurnosti autobusnog prijevoza diljem Hrvatske ističu  predstavnici sektora cestovnog prijevoza.

Nedostatak vozača ne samo da remeti svakodnevno operativno poslovanje nego počinje ozbiljno ugrožavati i dostupnost prijevoza, posebno u ruralnim i sredinama udaljenijim od županijskih središta. Kao odgovorni poduzetnici, ne želimo taj izazov gurati pod tepih, već aktivno pronalaziti rješenja koja će nam omogućiti prostor za upravljanje tim izazovom – poručio je Dražen Divjak, član Izvršnog odbora i Vijeća članova HUP-a.

Iz HUP-Udruge prometa smatraju da je primarno nužno prijevoznicima kroz javnu uslugu i pokretanje procesa usklađivanja mreže linija osigurati temelje za normalizaciju poslovanja, a zatim pronaći optimalnu kombinaciju mjera kojima će se osloboditi postojeći potencijal na domaćem tržištu rada, ali i dodatno urediti uvoz radnika iz trećih zemalja.

Cestovni prijevoz se naime mora primarno temeljiti na angažmanu domaće radne snage, dok se uvozom stranih radnika trebaju popunjavati vršne potrebe sektora – ističu iz HUP-a.

Brojni prijevoznici prisiljeni su zapošljavati umirovljenike na pola radnog vremena. Također, dio kompanija pokušava zainteresirati mlade nudeći im financiranje stjecanja potrebnih kvalifikacija koje su u prijevozu prilično skupe i dugotrajne.

Sve je više vozača iz Nepala, Filipina i Indije

Prijevoz putnika u Hrvatskoj postaje nemoguće organizirati bez angažmana stranih radnika, najvećim dijelom vozača iz Nepala, Filipina i Indije, a rad na njihovoj integraciji i socijalizaciji ostavlja puno prostora za napredak i zahtijeva ozbiljan zajednički trud.

Udruga traži da se smanji granična dob mladih za prijevoz putnika odnosno da mladi vozač može dobiti D1 dozvolu za prijevoz do 50 kilometara radijusa već s 18 godina (trenutno mora čekati do 21 godine starosti, što mnoge odbije od posla).

Traže i proširenje programa vaučera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za stjecanje početnih kvalifikacija za vozače u cestovnom prijevozu, ali i za stjecanje vozačke kategorije te ujednačavanje na nacionalnoj razini postojećih programa za prekvalifikacije ljudi koji žele postati vozači, a koji se trenutno provode razinama lokalnih ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare