Više od 250 pripadnika civilne zaštite Zagrebačke županije pokazalo spremnost za spašavanja u trenucima prirodnih nepogoda i nesreća

civilna zaštita

Terensko-pokazna vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Zagrebačke županije „Velika Gorica 2023.“ okupila je u subotu više od 250 sudionika i 60 vozila. Vježba je održana na jezeru Čiče, a zajednički su je organizirali Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, Vatrogasna zajednica Velike Gorice i Javna vatrogasna postrojba Velike Gorice.

Tijekom vježbe odrađeni su različiti scenariji spašavanja kao što je potraga za osobom koja je s osobnim vozilom sletjela u jezero, spašavanje paraglajdera u šumi, sanacija uljne mrlje pomoću plutajućih brana, izrada nasipa, sanacija krovišta nakon potresa… Pripadnici civilne zaštite pokazali su i kako se spašava osoba nakon pada drveta na automobil, stožerno upravljanje i zapovijedanje…

Jedan od povoda vježbi je i teško nevrijeme koje je ovoga ljeta pogodilo Zagrebačku županiju te velikogoričko područje. Događaj koji je imao neželjene posljedice za cijelu županiju pokazao je kako moramo biti spremniji nego ikad za masovne intervencije koje uključuju brojno ljudstvo te vozila i opremu.

Svi masovni odgovori na elementarne nepogode i katastrofe zahtijevaju preciznu koordinaciju, komunikaciju i organizaciju na svim razinama sustava civilne zaštite te posebno vatrogastva koje čini najbrojniju i najspremniju službu za takve događaje.

Najbolji način za steći iskustvo i poboljšanje rada operativnih snaga jest ovakva vježba koja nam omogućuje analizu i optimizaciju intervencijskih postupaka bez opasnosti za građanstvo – poručuju iz Vatrogasne zajednice Velike Gorice.

“Vježba je bila zahtjevna i složena”

Zamjenik župana Ervin Kolarec čestitao je svim sudionicama na izvrsno odrađenoj vježbi koja je uistinu bila zahtjevna i složena.

– Hvala našim vatrogascima i svim operativnim snagama Zagrebačke županije koje su uvijek tu kad žitelji naše županije trebaju njihovu pomoć. Samo u ovoj godini županija će predstavnicima civilne zaštite dodijeliti oko 690.000 eura – podsjetio je Kolarec.

Slavko Povrlišek, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije kazao je kako je na današnjoj vježbi jasno pokazana kvaliteta, znanje i mogućnost civilne zaštite u trenucima nesreća.

– Danas smo vidjeli kako bi to izgledalo kada bi nas zahvatilo veliko nevrijeme, uspješno smo odradili spašavanje i saniranje štete. Uz 250 sudionika iz redova operativnih snaga na vježbi smo sudjelovali sa 63 vozila te 38 vatrogasnih postrojbi s područja Velike Gorice i ostalih dijelova županije – rekao je Dario Kezerić, županijski vatrogasni zapovjednik.

Osim vatrogasaca u ovoj pokaznoj vježbi sudjelovao je i Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije – Ispostava Velika Gorica, HGSS – Stanica Samobor, Ravnateljstvo civilne zaštite, gorička policija, Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije, Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije i Velike Gorice, brojna vatrogasna društva iz cijele županije…

Vježba je organizirana u sklopu proslave 30. obljetnice Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, a pripremana je više od dva mjeseca. Vježbu “Velika Gorica 2023” sufinancirala je županija  s iznosom od 8000 eura. Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije najbrojnija je vatrogasna zajednica u državi s više od 20.000 vatrogasaca.

civilne zaštite

civilne zaštite

civilne zaštite

civilne zaštite

*** Tekst je dio projekta Naša županija ***

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare