KUD „Čiče“ pokreće projekt zaštite turopoljske poculice: Ako ste je naslijedili, javite im se

poculice
Foto: Lucija Tomić

KUD „Čiče“ Novo Čiče pokreće projekt istraživanja i očuvanja materijalne i nematerijalne baštine Turopolja pod nazivom „Turopoljska poculica, povijest, sadašnjost i budućnost”.

– Želja nam je ovim projektom, kroz razgovore i komunikaciju u lokalnoj zajednici, pronaći što veći broj izvornih primjeraka turopoljskih poculica sačuvanih do današnjih dana te prikupiti dostupne informacije o njima, njihovom nastanku i korištenju.

Izvorni primjerci bi se fotografirali te bi se kroz radionice veza i tkanja pokušala izraditi, koliko je to obzirom na dostupnost materijala, što izvornija rekonstrukcija. Krajnji cilj projekta je izložba fotografija izvornih primjeraka turopoljskih poculica zajedno s izrađenim rekonstrukcijama kako bi se prikazalo bogatstvo i raznolikost uzoraka i materijala u ovisnosti o vremenu i lokaciji nastanka – pojašnjava Stipo Duvnjak iz KUD-a “Čiče”.

Turopoljska poculica jedan je od najprepoznatljivih i najkarakterističnijih dijelova narodne nošnje ovoga kraja. Predstavlja značajan dio povijesti Turopolja, a svojom simbolikom ponos je svake Turopoljke koja ju nosi za folklorni nastup ili druge svečane prilike.

– Pozivamo sve osobe koje imaju originalnu staru turopoljsku poculicu da nam se jave kako bismo je mogli fotografirati i zabilježiti poznate informacije o njoj te prema originalu izraditi novu poculicu. Podijelite s nama i priče svojih predaka vezane uz poculice, a slobodno nam pokažete i originalne materijale i predmete vezane uz izradu i nošenje poculice, kao što su drvene „igle“ za učvršćivanje i slaganje poculice – ističu iz KUD-a Čiče.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare