Ministar Vili Beroš potvrdio: Danas ima još nekoliko slučajeva trovanja gaziranim pićima

gaziranim pićima
Ilustracija: Pixabay

9:30 sati

Javnosti se u Saboru obratio ministar zdravstva Vili Beroš. Rekao je da su novi sumnjivi slučajevi zabilježeni u Varaždinu i Zagrebu.

– Sve institucije rade svoj posao, zdravstveni sustav je spreman, postupamo prema protokolu, pravodobno su obaviještena policija i sva tijela. Imamo nekoliko novih bolesnika, četiri u KBC-u Zagreb, jedan u Vinogradskoj na opservaciji, sumnja se na ozljeđivanje kemijskim elementima i jedan je u Varaždinu. Pacijenti su s blažim simptomima i većina će biti otpuštena na kućno liječenje – rekao je ministar.

Osvrnuo se na i na nove slučajeve.

Kazao je kako nisu svi pili isto piće. Neki su konzumirali slane štapiće. Moramo sve povezati, a ne plašiti javnost. Kad se određena veza uspostavi, javnost će biti obaviještena, a do tada preporuka da se pije voda – rekao je ministar.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je jutros za N1 kako je danas “nešto više pacijenata” od trovanja gaziranim pićima.

– Još ih je nekoliko, svi su lakše ozlijeđeni, kod mnogih je upitno radi li se o kemijskoj ozljedi ili psihogenoj reakciji ili nekom drugom patološkom stanju. U ovom trenutku situacija je pod kontrolom – kazao je ministar.

– Moramo biti oprezni, ali ne treba sijati paniku – poručio je Beroš.

Predstojnik Zavoda za gastroeneterologiju KBC-a Zagreb, Rajko Ostojić upozorio je na rizike koje konzumacija bezalkoholonih gaziranih pića predstavlja.

– Izbjegavajte sva gazirana pića. Pijte običnu komunalnu vodu. Zagrebačka je super, dalmatinska također, primorska, lička… Ako išta Hrvatska ima – ima sjajnu vodu. Pustimo je li itko kriv – ostavimo to drugima. Nećemo politiku u ovu butigu. Uputa pacijentima, osim da ne pijete – ako ne daj Bože popijete – provjerite okus, ispljunite. Nemojte konzumirati vodu, mlijeko. Može doći do gore reakcije – rekao je Ostojić na RTL-u.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare