Upozorenje pacijentima koji koriste lijekove protiv povišene masnoće: Tri lijeka mogu izazvati ozbiljne srčane aritmije

povišene masnoće
Foto: Pixabay

Iz Hrvatske agencije za lijekove (Halmed) stiže važno upozorenje pacijentima koji koriste lijekove za snižavanje razine triglicerida odnosno protiv povišene masnoće u krvi.

U obavijesti se navodi kako Plivin lijek Corprotect 1000 mg meke kapsule i lijekovi tvrtke Viatris pod nazivom Omacor 1000 mg i Dualtis 1000 mg meke kapsule mogu izazvati ozbiljne srčane aritmije.

– Nositelji odobrenja Viatris i Pliva su u suradnji s Agencijom za lijekove uputili pismo zdravstvenim radnicima o povišenom riziku od atrijske fibrilacije, ovisno o dozi lijeka.

Rizik je kod bolesnika koji su liječeni lijekovima koji sadrže etilne estere omega-3 kiselina te boluju od kardiovaskularnih bolesti ili imaju kardiovaskularne rizične faktore, navode iz Halmeda.

Ovi lijekovi su namijenjeni za snižavanje razine triglicerida (hipertrigliceridemija), u slučajevima kada prilagodba prehrane i ostale ne-farmakološke mjere nisu dostatne.

Sustavni pregledi i analize kliničkih ispitivanja ukazali su na to da postoji povišeni rizik od atrijske fibrilacije, ovisan o dozi lijeka, u bolesnika koji boluju od kardiovaskularnih bolesti ili imaju kardiovaskularne rizične faktore te su liječeni lijekovima koji sadrže etilne estere omega-3 kiselina, u odnosu na placebo.

Uočeni rizik od atrijske fibrilacije je najviši uz dozu od 4 g dnevno.

Zdravstveni radnici trebaju uputiti bolesnike da potraže medicinsku pomoć ako razviju simptome atrijske fibrilacije. Ako pacijenti osjete omaglicu, opću slabost, palpitaciju ili nedostatka zraka, liječenje ovim lijekovima treba trajno prekinuti.

Detaljne informacije možete pronaći ovdje.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare