Opasno za zdravlje djece i mladih: I Hrvatska bi mogla zabraniti energetsko piće Prime koje sadrži štetan sastojak

energetsko piće
Foto: Prime

Energetsko piće Prime koje je prvo zaludjelo mlade Amerikance i Britance, sve je više popularno i u Hrvatskoj. Piće ima dvostruko više kofeina od Red Bulla i štetno je za zdravlje djece i mladih, a glavni promotori ovog napitka su influencer i WWE hrvač Logan Paul i britanska You Tube zvijezda KSI. Iako na limenci piše da nije za mlađe od 18 godina, tinejdžeri ga masovno kupuju.

Slovenija je zabranila prodaju kofeinske verzije ovog energetskog pića. Otkriveno je sadrži sastojak L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u EU. U prodaji i dalje ostaje verzija hidratizirajućeg napitka.

Prema riječima ministra Vilija Beroša, HZJZ će danas objaviti upozorenje o štetnosti energetskih napitaka. Kako piše Večernji list, ministar će razgovarati i s Državnim inspektoratom kako bi se našlo zakonsko rješenje za ograničenje konzumacije štetnih energetskih napitaka i nikotinskih vrećica, koji su djeci trenutno ilegalno dostupni na tržištu.

Beroš je tražio hitno ograničavanje njihove konzumacije za djecu jer je piće upravo postalo popularno među tinejdžerima.

Osim energetskog pića, to su i nikotinske vrećice koje sadrže nikotina u količini i do tri kutije cigareta, što je zgrozilo liječnike i samog ministra.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare