Sve je više oglasa za zapošljavanje: Tri najtraženija zanimanja su trgovci, konobari i skladištari

zapošljavanje
Foto: Unsplah

Brojni poslodavci svakodnevno traže radnike. Kolika je potražnja najbolje pokazuju objavljeni oglasi na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i specijaliziranim portalima. Analiza tržišta rada u Hrvatskoj  pokazuje kako je u prva tri kvartala ove godine objavljeno više od 250.000 oglasa za posao, što predstavlja rast od 4,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godinu.

S obzirom na to da jedan oglas može biti objavljen kroz više različitih kanala, odnosno platformi namijenjenih oglašavanju slobodnih radnih mjesta, podrobnijom analizom dolazimo do podatka da je u prvih devet mjeseci objavljeno 198.000 jedinstvenih oglasa, odnosno 4,5% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, piše portal Moj posao.

No, pritom je potrebno razmotriti važan faktor – rast zapošljavanja stranih radnika u Hrvatskoj, koji se nerijetko odvija kroz alternativne kanala za privlačenje strane radne snage. U prvom redu kroz agencije za uvoz, zapošljavanje i smještaj stranih radnika. Trenutno je registrirano više od 600 takvih agencija u Hrvatskoj.

Imajući u vidu navedene čimbenike, kao i trenutne tržišne uvjete, dolazimo do zaključka kako je porast potražnje za radom znatno veći nego što brojke iz uvoda sugeriraju i kako bi potencijalno mogao iznositi 8% u usporedbi s prošlom godinom.

Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je ovih dana kako će Hrvatskoj u dvadesetogodišnjoj perspektivi nedostajati oko 400 tisuća radnika. Većina tih radnika bi trebali biti strani radnici iz Azije, Afrike ili iz siromašnijih zemalja regije.

Pad potražnje za radnicima u IT-u i Ljudskim resursima

Najveći rast broja oglasa primjećujemo u sektorima: Farmaceutika i biotehnologija, Sigurnost i zaštita te Zdravstvo, socijalni rad.

Najveći pad potražnje za radnom snagom na cjelokupnom tržištu rada u Hrvatskoj primjetan je u sektoru Ljudskih resursa i IT-a.

Među najtraženijim zanimanjima u trećem kvartalu 2023. godine i dalje su zanimanja iz područja prodaje, proizvodnje te turizma i ugostiteljstva.

Najtraženija zanimanja u trećem kvartalu su prodavač (trgovac), skladištar, konobar (barmen), vozač, radnik u proizvodnji te kuhar.

Najveća ponuda zabilježena je u sljedećim sektorima zanimanja: Prodaja (Trgovina), Turizam i ugostiteljstvo i Proizvodnja i zanatske usluge

Više od polovice objavljenih oglasa za posao odnosilo se na rad u Zagrebu i zagrebačkoj županiji (55%), nakon čega slijede obalne županije: Primorsko-goranska (13%),  Splitsko – dalmatinska (12%) te Istarska županija (10%).

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare