FOTO REPORTAŽA Vukovar 32 godine poslije: Grad heroj i dalje stoji, vidljivi ožiljci nestaju, ali one nevidljive rane i dalje su duboke

vukovar
Ovo je Vukovar danas... / Foto: Gorica.info

Već su 32 godine prošle od kraja herojske obrane vukovarskih branitelja. Nadljudska borba s moćnim i krvoločnim neprijateljem trajala je 87 dana. Sve do tog utorka, 18. studenog 1991. godine. Vukovar je pao, glasila je vijest u koju nitko isprva nije želio vjerovati.

Počeo je pogrom hrvatskog stanovništva i svih onih koji se nisu željeli prikloniti jugovojsci, četnicima i ostalim paravojskama koje su ušle u Vukovar i nastavile svoj krvavi pir…

U Vukovaru je poginulo 900 branitelja, a još ih je 600 stradalo nakon okupacije u masovnim ratnim zločinima. Na širem području grada poginulo je još tisuću branitelja, a toliko je i poginulih civila u gradu. Oko 7000 hrvatskih vojnika i civila završilo je u srbijanskim logorima gdje su ih čekali mjeseci zlostavljanja, a ostali su završili u progonstvu.

Kalvarija Vukovaraca nastavila se izvan njihova grada. Neki od njih do danas nisu pronašli svoje očeve, braću, sinove, svoje najmilije čiji grobovi i dalje nisu poznati.

Danas se Vukovar prisjeća tih dana, sve je nabijeno emocijama, ali, na žalost, i politikom koja posebno dolazi do izražaja uoči niza izbora koji nas čekaju u sljedećih godinu i pol.

Vidljivi ožiljci zacjeljuju u Vukovaru. Grad dobiva novi sjaj, budi se gospodarstvo, niču nove kuće, zgrade, nestaju one fasade oštećene tisućama gelera od granata koje su razarale Vukovar. No, one duboke rane, nevidljive na prvi pogled, i dalje bole i jako sporo zarastaju.

OVO JE VUKOVAR DANAS

VUKOVAR

vukovar 2

vukovar 3

vukovar 4

vukovar 5

vukovar 6

vukovar 7

vukovar 8

vukovar 12

vukovar 13

vukovar 9

vukovar 11

vukovar 14

vukovar 10

 

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare