SDP ima plan za povećanje najnižih starosnih mirovina: “Kada dođemo na vlast mirovine će rasti s 500 eura na 750”

mirovina

Umirovljenici koji danas imaju starosnu mirovinu od 500 eura, nakon što SDP dođe na vlast i pokrene mirovinsku reformu dobivat će 750 eura svaki mjesec. Najavio je to u četvrtak na konferenciji za medije u Velikoj Gorici Branko Grčić, saborski zastupnik SDP-a i kreator mirovinske reforme. Na konferenciji su još govorili Ivo Jelušić, predsjednik Foruma seniora Hrvatske i Ivana Mlinar, predsjednica goričkog SDP-a.

– Svi mi koji smo danas u radnom odnosu itekako trebamo biti zainteresirani ne samo za budućnost rada nego i budućnost mirovinskog sustava. Država je dužna osigurati dostojanstven život u trećoj životnoj dobi našim roditeljima, bakama i djedovima. Osobno ne volim da se o umirovljenicima govori kao o potrebitima, jer su to ljudi koju su svoje mirovine dobrano zaslužili. Hrvatskim umirovljenicima ne treba vladina milostinja, nego dostojanstvena mirovina – kazala je Ivana Mlinar.

Inflacija nas sve pogađa, ali posebno teško pogađa upravo umirovljenike i ono što je nepobitno sigurno je da su naši umirovljenici u lošijem položaju od umirovljenika u EU, rekla je Mlinar.

Država ima instrumnete s kojima može utjecati na rast mirovina

SDP-ovci ističu kako je nejednakost u Hrvatskoj u stalnom porastu što ugrožava dostojanstven život građana, a posebno osoba s nižim prihodima i posebno umirovljenika, nezaposlenih, radnika na minimalcu i socijalno potrebitih.

– Potrebno je uravnotežiti rast plaća i mirovina s rastom profita i prihoda države kako bi se osigurala socijalna pravda i ekonomska stabilnost. Najveću ulogu u tome mora preuzeti država. Država, odnosno Vlada jedina ima instrumente kojima može utjecati, direktno ili indirektno, na pravedniju raspodjelu u društvu. Povećanje mirovina i dostojanstven život umirovljenika bit će jedan od glavnih prioriteta SDP-ove Vlade – istaknuo je Branko Grčić.

Trenutno se na mirovine izdvaja oko 11 posto BDP-a, a Grčić smatra ako bi se to povećalo za samo dva postotna poena tada bi Hrvatska bila na razini prosjeka EU.

Umirovljenici ne smiju biti ovisno o predizbornim obećanjima, raznim dodacima koji se sporadično isplaćuju ili trinaestim mirovinama. SDP-ovo rješenje podiže sve mirovine, tvrdi Grčić, s tim da one najniže najviše rastu. Primjerice mirovine saborskih zastupnika i ostalih bivših dužnosnika rast će tek neznatno.

U prvoj godini mandata SDP bi mirovine povećao za 75 eura

SDP-ov a mirovinska reforma počiva na planu da se promijeni formula usklađenja mirovina, uvede trajni dodatak na način da se najniže mirovine povećaju 10 posto u prvoj godini mandata, a do kraja mandata mirovine bi svake godine rasle za 5 posto.

Povećanje ne bi bilo linearno već bi se u većem postotku odnosilo na mirovine koje su najniže, pojasnio je Branko Grčić. Tako bi u prvoj godini mandata najniže mirovine rasle za 75 eura, dok bi na kraju mandata one bile 750 eura odnosno pola prosječne plaće u Hrvatskoj.

Ivo Jelušić, predsjednik Foruma seniora SDP-a Hrvatske kazao je kako zbog velike inflacije, a pogotovo povećanja cijena osnovnih životnih namirnica, većina građana a posebno umirovljenici, žive sve teže. Svaki treći stanovnik Hrvatske je umirovljenik. Cijene hrane i drugih namirnica potrebnih za svakodnevni život u zadnje dvije godine rasle su puno više od cijena drugih proizvoda, tako da je tzv. umirovljenička inflacija puno veća od službene inflacije – istaknuo je Jelušić.

“HDZ vodi brigu samo o sebi i bogatima”

HDZ-a Vlada vodi puno više brige o sebi i bogatim bankarima i vlasnicima nekih firmi u energetici, o tome kako da njima bude dobro, kazao je Jelušić.

– Za vrijeme njihove vladavine, prosječna starosna mirovina u odnosu na prosječnu plaću, a i plaće su realno manje rasle od cijena, pala je na 39,2 posto (bila je 42,2 posto). HDZ je u kampanji obećavao rast mirovina na čak 60 posto plaće. To se nije dogodilo, ali su zato rasli profiti poduzetnika i prihod države. Kada treba dati bogatima, pa i kubik plina za jedan cent nekima, onda se može i ima, a kada su u pitanju umirovljenici, za njih se nema. Od umirovljenika bi htjeli glasove, a rade za bogate – smatra Jelušić.

Kako je biti umirovljenik danas govorila je gorička umirovljenica Ivanka Pantović.

– Kad sam odlazila u mirovinu, kao i mnogim drugima uzimale su se sve godine radnog staža za obračun mirovine. Međutim, puno nas je u to doba bilo prijavljeno kod privatnika na minimalac. Mi smo zato penalizirani do kraja svog života jer nam ova mizerija koju dobivamo nije dostatna za preživljavanje i bilo kakav normalan i dostojanstven život. Smatram da bi nakon 65 godina starosti penalizaciju trebalo ukinuti i dati nam pristojnu prosječnu mirovinu – poručila je Ivanka Pantović.

Posebno je ljuti što tada žene nisu dobile plaćeno mirovinsko osiguranje za vrijeme porodiljnih dopusta, tako da nema uopće plaćen staž za svoje dvoje djece rođene u to doba. Strašna je to diskriminacija naspram muškaraca, rekla je Pantović.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare