Goričke gimnazijalke na Državnom natjecanju u šahu: “Uživale smo u igri i druženju s drugim natjecateljicama”

šahu
Foto: Marta Crnogaća

U Poreču je održano Državno školsko natjecanje u šahu, a Zagrebačku županiju i Veliku Goricu u kategoriji ženskih timova predstavljale su učenice Gimnazije Velika Gorica. U sastavu su bile Hana BiloglavMarta Nidogon, Rita Lučić, Marta Crnogaće i Saša Detelić. Kapetanica ekipe, ujedno i njena najmlađa članica, Saša naglašava kako je državna razina znatno zahtjevnija od županijske.

– Županijska je mnogo lakša i za nju smo se više pripremale, za razliku od državne koju nismo shvatile toliko ozbiljno nego smo više uživale u samoj igri šaha. Ima dosta ljudi s visokim rejtingom kojeg su ostvarili na drugim ntjecanjima, dok mi s druge strane ne igramo kompetitivno – rekla je Saša.


Njihov mentor, profesor Tjelesne i zdravstvene kulture Gordan Polan ipak ističe kako je i plasman na državnu razinu veliki uspjeh.

– Djevojke su konkurirale iskusnim šahisticama s titulama i rejtinzima. U početku nisam ni znao hoćemo li uopće imati ekipu ili se plasirati na državno natjecanje. Na kraju smo imali sedam djevojaka koje su se natjecale za poziciju u prvoj petorki te su kroz fakultativnu nastavu šaha profilirale svoj stil igranja. Dale su sve od sebe i zabavile se, što je najvažnije – pojašnjava prof. Polan.

Protivnice im darovale lizalice

Zabava i fair play važan su dio svakog sporta. Tako je i Hrvatski školski sportski savez dodijelio čak četiri fair play kartona. Od učenika koji je neumorno bodrio kako svoju tako i protivničke ekipe, sve do djevojke koja je sama sebe prijavila zbog krivog poteza. Fair play iskusile su i naše gimnazijalke koje su nakon poraza u drugom kolu kao ispriku od protivnica dobile lizalice.

– Najzabavnija partija bila mi je u osmom kolu protiv cure s kojom sam cijelo vrijeme pričala i zezala se. Makar izgubila, uživala sam igrajući protiv iskusnije konkurencije i naučila sam pokoji novi potez – govori Saša.

šahu

Šah je igra kombinacija i mnogo pravila zbog čega ponosno slovi kao igra kraljeva. Dok se često takav nadimak shvaća kao jednostavan koncept čuvanja kralja, šah je davno osmišljen isključivo kao igra namijenjena aristokraciji zbog niza nepredvidljivih taktika i poteza.

– Moramo znati otvaranja i zatvaranja te varijacija kojih ima bezbroj. Moramo znati odgovoriti na protivnikov idući potez za što moramo razmišljati barem četiri poteza unaprijed, što nije nimalo lako. Tijekom partije morano paziti na svaki pokret, kako bi se obranili ili napali pa čak i dogovorili remi. Dok ima natjecatelja koji se drže standardnih otvaranja poput Londonskog sustava ili Caro kann obrane, ima i onih koji osmisle vlastita otvaranja na koje nema teorijskih odgovora već se reakcija treba smisliti na mjestu – objašnjava kapetanica.

Šah traži fizičku i mentalnu spremnost

Kako je šah igra izrazitog mentalnog napora koja zahtjeva malo fizičkog pokreta, mnogi ne vjeruju kako je ona zapravo sport, na što profesor ima odgovor.

– Šah je intelektualna vještina koja zahtjeva i dobru fizičku pripremu. Možda na ovoj razini to i nije toliko zamjetno, no vrhunski šahisti koji imaju velike titule moraju raditi i na fizičkoj razini. Što je sigurno, veliki šahisti redovito treniraju u teretani, kroz fitnes, trčanjem pa čak i vožnjom bicikla jer se jedino u zdravom tijelu nalazi zdrav duh – ističe prof. Polan.

Djevojke su osvojile ponosno 20. mjesto u izrazito jakoj konkurenciji. Prvo mjesto u ženskoj kategoriji zauzela je gimnazija iz Županje, dok je u muškoj kategoriji slavila koprivnička gimnazija.

Čestitamo ženskoj ekipi Gimnazije Velika Gorica i njihovom mentoru profesoru Gordanu Polanu na odličnom uspjehu na državnom natjecanju. (Marta Crnogaća)

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare