Nagrađivana crtačica stripa Irena Jukić Pranjić u Galeriju Galežnica donosi izložbu pokretnih stripova

Irena Jukić Pranjić
Foto: Dragica Posavec

Višestruko nagrađivana crtačica stripa, urednica, ilustratorica i animatorica Irena Jukić Pranjić u Galeriju Galženica donosi nam originalnu i inovativnu izložbu pokretnih stripova – Strip mobila. Otvorenje izložbe je u petak, 24. studenoga u 19 sati.

Strip-mobili su inovacija koja objedinjuje strip, animaciju i iskustva optičkih i mehaničkih igračaka. Ovu inovativnu formu Irena Jukić Pranjić osmislila je prije dvadesetak godina kada je napravila i prve prototipove, a tijekom prošle godine je uspjela do kraja razraditi njihov koncept i realizirati ih kao kompleksno i cjelovito likovno djelo.

Table stripa otisnute na naljepnicu apliciranu na pleksiglas povezane su u jedinstvenu radnju. Svaka od deset tabla sadrži pokretne dijelove koje pokreću minijaturni motori na struju. Kako je autorica u njima koristila mehanički pokret kakav je tipičan za mehaničke igračke s kraja 19. i početka 20. st, odlučila je radnju stripa smjestiti u cirkus, iz razloga što on i spada u atrakcije „čudesa“ tog razdoblja.

Pri pisanju scenarija poseban je trud uložen u uklapanje mehaničkih kretnji u radnju stripa. Stoga su u nastanak scenarija uključeni najbolji domaći autori geg-stripa – Dubravko Mataković, Filip Kelava, Dario Kukić i Matija Pisačić koji su zajedno s autoricom razradili ideju scenarija u duhovitu detektivsku priču, čiji su protagonisti ujedno i cirkuski artisti. Pokretni dijelovi se aktiviraju prekidačem smještenim u desnom donjem uglu svake table. Dizajn pokreta potpisuje Dubravko Kuhta.

Strip-mobilima Irena Jukić Pranjić je, pažljivo razrađenim konceptom, scenarijem, režijom te dizajnom likova, stvorila zrelo i cjelovito djelo bez presedana na Hrvatskoj i svjetskoj sceni stripa, ističe kustos izložbe Jurica Škofač. Izložbu možete razgledati do 15. prosinca.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare