Gorički restoran Mon Ami u konkurenciji za nacionalnu nagradu „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“

restoran

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ po jedanaesti put dodjeljuje nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“. Za nagrade se ove godine natječe čak 197 prijavitelja u osam kategorija. Iz Zagrebačke županije prijavljeno je osam projekata, a među njima je i gorički restoran Mon Ami. Dodjela nagrada održat će se u četvrtak, 30. studenog u Osijeku.

– Ove će godine na svečanosti prvi put biti dodijeljena Povelja za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma „Nagrada dr. sc. Eduard Kušen“ kojom se odaje priznanje osobi koja je ostvarila izvanredne napore, trud i postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma – kaže predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Dijana Katica.

U kategoriji Moderna ruralna domaćinstva prijavljena je Kuća za odmor “David“ iz Donje Zeline. Kuća ima prekrasan pogled na zelinske vinograde, veliko prostrano dvorište pogodno za obiteljski odmor i s mališanima.

U kategoriji Tradicijska (ruralna) gastronomija prijavljena je Udruga Marijagorička zipka s projektom Štruklijada, štrudlijada i kestenijada, turističkom manifestacijom izložbenog, natjecateljskog i prodajnog karaktera u Općini Marija Gorica. Ona predstavlja unapređenje turističke ponude kontinentalnog turizma kroz promoviranje autohtone gastronomske ponude i tradicijskih vrijednosti sjeverozapadne Hrvatske, navodi se u obrazloženju prijave.

restoran
Foto: Promo

U istoj kategoriji prijavljen je OPG Šinko s projektom OPG Šinko – bučino ulje i proizvodi od buče, budući da je ovaj OPG prepoznatljiv po nagrađivanom bučinom ulju kao i drugim proizvodima od buče – sjemenke, brašno, kruh, pogače, rezanci). No, nisu stali samo na bučinim proizvodima, započeli su sa uzgojem jabuka od kojih rade kvalitetni jabučni ocat te sa pčelarstvom, tako da se u njihovoj ponudi nalazi i med.

Nadalje, u toj kategoriji prijavljen je Restoran Mon Ami s istoimenim projektom, koji nudi svoj bogati opus jela i pića od 1994. godine. Tijekom godine u mogućnosti ste doživjeti ugođaj Prokljana i Jadranskog akvatorija uživajući u svježoj oboritoj ribi, mekušcima, škampima kao i ostalim jelima dalmatinske kuhinje, kao i mesnim specijalitetima Turopolja.

U kategoriji Tradicijska (ruralna) gastronomija prijavljen je i Restoran Samoborska klet  s istoimenim projektom. Samoborska klet ugledni je obiteljski restoran smješten u samom srcu Samobora. Interijer objekta uređen je u tradicionalnom samoborskom štihu 110 godina starom hrastovinom, a uz zatvoreni prostor tu je i velika terasa na samom trgu gdje možete uživati u čistom samoborskom zraku.

U kategoriji Ruralno turistički projekti prijavljena je Udruga Ivana Perkovca s projektom Očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine. Udruga Ivana Perkovca svojim radom i aktivnostima njeguje i promiče tradicijsko, povijesno, duhovno, kulturno, prosvjetno i prirodno nasljeđe čime doprinose razvoju lokalne zajednice i očuvanju identiteta sutlanskih ikavaca.

U istoj kategoriji prijavljena je Turistička zajednica Grada Ivanić-Grada s projektom Bučijada, koja svojim raznolikim sadržajem nudi kvalitetne proizvode, gastronomske užitke, zabavu i kulturni doživljaj za sve generacije, čime privlači sve veći broj izlagača i posjetitelja.

U kategoriji Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka prijavljen je Restoran konak s istoimenim projektom. Prvi fine dining restoran u regiji, projekt je mladog i izuzetno perspektivnog chefa Bernarda kojem je cilj povezati lokalne proizvođače, gastronomsko nasljeđe i dodir prirode.

Ruralni turizam važan je čimbenik reaktivacije i razvoja ruralnih područja koji pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu i ekološku proizvodnju te ga s pravom možemo nazvati budućnošću svjetskog turizma, poručuje iz udruge.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare