Stop nasilju nad ženama: Goričke umjetnice i umjetnici recitirali poeziju posvećenu žrtvama obiteljskog nasilja

ženama
Foto: Udruga umjetnika "Spark"

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. studenog diljem svijeta, i velikogorička Udruga umjetnika “Spark” održala je poetski recital pod nazivom – Pjesničkom rječju “Stop nasilju nad ženama”.

Recital je organizirala Zdenke Mlinar u suradnji s pjesnikinjom i idejnom začetnicom manifestacije Lidijom Puđak te Ljiljanom Lipovac iz Narodnog sveučilišta Dubrava koje su Međunarodni dan borbe protiv nasilja digle na regionalnu razinu.

Ove godine, u Sparkovim prostorijama čitali su se stihovi: Ivanke Rožić, Stjepana Viteza, Lidije Pajić Kovačić, Nevenke Lang, Zdenke Mlinar, Štefice Šantić, Marice Odrčić, Stjepana Detelića Banskog, Nadice Kološa i Ane Vnučec.

ženama

Sudionici ovog projekta ponosni su na mogućnost da lijepom riječju mogu odati počast žrtvama i pozvati na promjene u društvu vezane za nasilje u bilo kojem obliku. Jer, i različite društvene aktivnosti i događanja kao i civilne udruge ukazuju na nedovoljnu aktivnost države i institucionalnih mehanizama u sprječavanju i sankcioniranju zlostavljača. Dok su statistike zastrašujuće i pokazuju da su ubojstva žena, kao i fizičko, psihičko i seksualno nasilje nažalost najčešće počine bivši ili sadašnji partneri, znači u “obiteljskom” okruženju.

Tako su gorički umjetnice i umjetnici, recitirajući poeziju posvećenu žrtvama obiteljskog nasilja, pokazali kakve strašne posljedice ostavlja nasilje nad ženama i djecom, ali i drugim članovima zajednica u kojima žive.

Sve što se moglo čuti u  stihovima te emocije kojima su kazivani, izazvalo je i raspravu koja je potvrdila kako društvo treba napraviti sve da se nasilje više sankcionira i da se žrtve treba maksimalno zaštititi.

– Nasilje je nažalost svuda oko nas i pred njim ne smijemo zatvarati oči, već reagirati, svatko na svoj način, kada ga primijetimo u svojem susjedstvu ili radnoj okolini. To je poruka koju su Sparkovi pjesnici ove godine svojim stihovima odaslali građanima Velike Gorice, Hrvatske pa i šire – kazala nam je Zdenka Mlinar.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare