Super savjeti uz koje ćete lakše zagrijati dom ove zime i uštedjeti na računima

zagrijati
Foto: Pixabay

Uz rast cijena energenata i visoke račune za grijanje, korisno je znati neke savjete koji vam mogu pomoći da zagrijete dom ove zime, a da vam računi ne budu previsoki.

Evo na što sve trebate obratiti pažnju kako biste uštedjeli u hladnim zimskim mjesecima.

Raspored namještaja

Način na koji rasporedite namještaj igra veliku ulogu u zagrijavanju doma. Ako velike predmete poput ormara stavite na pogrešno mjesto, grijanje će vam biti skuplje.

Namještaj koji se nalazi ispred radijatora spriječit će toplinu da kruži kroz prostorije. Čak i ako vam namještaj samo djelomično blokira radijator, trošit će se više energije. Nadalje, namještaj bi također tijekom zime trebali maknuti od vanjskih zidova.

Izolacija

Iako je riječ o nešto skupljoj metodi, ovo će vam dugoročno pomoći da uštedite na računima za grijanje. Izolacija zidova je ključna u tome da vam dom postane toplinski učinkovit jer će pomoći u tome da se toplina zadržava unutra.

Police iznad radijatora

Stavljanje police iznad radijatora je dobra ideja jer će pomoći u tome da radijator ravnomjerno raspoređuje toplinu u prostoriji

Polica će imati funkciju štita i pomoći će u tome da tjera toplinu od radijatora umjesto da je propušta samo prema stropu.

Odzračite radijator

Provjerite grije li vaš radijator ispravno. Ako primijetite da postoje neka hladna mjesta, to znači da je zrak zarobljen u radijatoru i da ga treba ispustiti van.

Ako je zrak zarobljen u radijatoru, onda će biti potrebno više vremena da bi se soba zagrijala.

Koristite zavjese

Prilična količina topline se gubi kroz prozore. Da bi ste to spriječili barem djelomično, preporučuje se korištenje zavjesa.

Zavjese pomažu u zadržavanju topline tako što ograničavaju protok zraka između prostorije koja se zagrijava i hladnoće vani.

Koristite tepihe

Neizolirani podovi mogu uzrokovati do 10% gubitka topline, osobito ako podovi nisu dobro izolirani ili nisu prekriveni tepihom.

Ako imate drvene podove, razmislite o tome da ih prekrijete tepihom jer se inače toplina može ispuštati kroz pukotine u drvetu, piše N1.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare