Epidemiolog Branko Kolarić: Hripavac se širi među školarcima. Od sutra moguće drive-in testiranje u Zagrebu

kolarić
Screenshot HRT

U Hrvatskoj je trenutačno više od tisuću oboljelih od hripavca, što je više nego svih zadnjih 10 godina. Epidemiolog Branko Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar kazao je za HTV da oboljeti mogu svi, ali najviše obolijevaju mlađi i najviše je zaraženih među školarcima, sedmi i osmi razred.

– Bolest je najviše opasna za novorođenčad koja nisu cijepljena. Sada nam je tri godine od pandemije i postali smo osjetljiviji i dodatno nam je pala cijepljenost zbog nepovjerenja – rekao je Kolarić u HTV-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Govoreći o cijepljenju, Kolarić je rekao da se u prvoj godini 95 posto djece cijepi, a u petoj godini docjepljivanje je 88 posto.

– Da bismo imali zaštitu kod djece, 96 posto ih mora biti cijepljeno, a ospice su druga najzaraznija bolest. Cjepivo ne pruža cjeloživotni imunitet. Nakon docjepljivanja zaštita traje deset godina, ali se mogu zaraziti i cijepljena djeca – kazao je Kolarić.

Otkrio je i zašto je zaraza najčešća kod djece.

Djeca žive u grupama i u bliskom su kontaktu i zato se brzo zaraze. Imamo 530 prijavljenih slučajeva, ali je zaraženih puno više, a stariji se zaraze u manjem broju.

Napominje da hripavac rijetko prelazi u neki teži oblik bolesti. Naglasio je i da je normalno za ovo doba godine da ima i hripavca i covida.

Karakteristično za hripavac je da napadaji kašlja stvaraju osjećaj nedostatka zraka i na kraju kašlja bude uzdah. Rijetko kad prelazi u upalu pluća.

Najavio je da sutra otvaraju i drive-in HZJZ-a za testiranje iz automobila, a nalaz se dobije sljedeći dan.

– Od 1100 zaraženih nema nikoga u bolnicama, nema ozbiljno bolesnih i nema teške kliničke slike te ga liječimo antibioticima, a oni koji imaju dojenčad trebaju biti pažljiviji – zaključio je Kolarić.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare