Najljepši božićni dar: Kapa zvonika vraćena na crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije

zvonika

Kapa zvonika crkve Navještenja Blažene Djevice Marije od danas je ponovno na svom mjestu. Prije postavljanja kape na crkvu su podignuta zvona koja će uskoro početi zvoniti. Zvonik je oštećen u petrinjskom potresu u prosincu 2020., a u siječnju 2021. je skinut kako bi se mogla sanirati oštećenja. Višesatnu akciju vraćanja i postavljanja zvonika odradili su spretni radnici tvrtke Gradel.

Zahvaljujući sredstvima Zagrebačke županije sada je zvonik obnovljen i vraćen na goričku crkvu. Za obnovu crkve i zvonika župa je dobila 645 tisuća eura.

Postavljanju kape zvonika nazočili su župnik Norbert Ivan Koprivec, zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec, gradonačelnik Krešimir Ačkar i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Lana Krunić Lukinić.

Posebno radostan bio je velečasni Koprivec kojeg raduje obnova crkva i podizanje kape zvonika. Zvona bi, kako je kazao, trebalo početi zvoniti do kraja godine.

Dožupan Kolarec i sam župljanin župe Navještenja Blaže Djevice Marije, prisjetio se kako su na istom mjestu bili u svibnju ove godine kada su najavili obnovu zvonika crkve.

– Danas s ponosom svjedočimo podizanju zvonika na crkvu. Zajedno sa svim župljanima ove župe veselim se trenutku kada će zvona na crkvi ponovno zvoniti. Prema riječima izvođača radova to bi bilo za Božić i mislim da će nam svima zajedno ovdje u župi i Velikoj Gorici to biti najljepši božićni poklon – istaknuo je dožupan Kolarec.

Zahvalio je Vladi koja je oslobodila županiji decentralizirana sredstva za obnovu, a pohvalio je i stranačkog kolegu gradonačelnika Ačkara i njegove službe koje su pripremile projekte obnove javnih zgrada.

Gradonačelnik Ačkar kazao je kako je ovo poseban trenutak za sve Velikogoričane, ne samo župljane ove župe, jer je simbol Velike Gorice sada potpun. Najavio je da uskoro kreće obnova i uređenje unutarnjeg dijela crkve.

Za 23 projekta u Velikoj Gorici osigurano 3,5 milijuna eura

Inače, Grad Velika Gorica prijavio je na javni poziv Zagrebačke županije 23 projekta obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom. Toliko je potpisano i ugovora u vrijednosti 3,5 milijuna eura. Najveći broj se odnosi na manje sanacije škola i dječjih vrtića, a među većim projektima vrijedi istaknuti gotovo tri milijuna eura za izgradnju Područne škole Dubranec.

Dosada je završeno 20 projekata, a tri su još u tijeku. Radovi traju na obnovi društvenog doma u Kozačji (82,5 tisuća eura), školi u Dubrancu, a traje i sanacija šteta na Starom gradu Lukavcu za što je dobiveno 345 tisuća.

zvonika

Katastrofalan potres 29. prosinca 2020. s epicentrom u Petrinji nanio je ogromne štete i na širem velikogoričkom području. Šteta na području Velike Gorice, Pokupskog i Kravarskog dosegla je gotovo 50 milijuna eura.

Spomenimo da je od travnja prošle godine, kada je Zagrebačka županija raspisala javni poziv za obnovu, do danas potpisano 100 ugovora u vrijednosti gotovo 30 milijuna eura. Više od 50 projekata na potresom pogođenim područjima županije je već odrađeno.

Gorička crkva Navještenja Blažene Djevice Marije jako je stradala i u velikom zagrebačkom potresu 1880. godine. Tada je obnovu vodio arhitekt Herman Bolle. Obnova je trajala punih 13 godina te je 1893. crkva svečano blagoslovljena.

*** Tekst je dio projekta Naša županija ***

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare