Župan Stjepan Kožić poručio gradonačelniku Tomaševiću: „Dosta je politiziranja oko Centra za gospodarenje otpadom“

gospodarenje otpadom
Foto: Dražen Kopač

Iz Zagrebačke županije reagirali su na izjave gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića vezane uz gradnju Centra za gospodarenje otpadom.

U izjavi župana Stjepana Kožića ističe se kako je “Zagrebačka županija još 2013. godine imala lokaciju za gradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Tarno u Ivanić-Gradu.

Tome je prethodilo niz odluka Županijske skupštine, istražnih radova, elaborata i pilot projekata. Izmijenjen je  Prostorni plan Zagrebačke županije, osnovana jedinstvena komunalna tvrtka Gospodarenje otpadam Zagrebačke županije, postignut je konsenzus sa svim gradovima i općinama u Zagrebačkoj županiji uključujući i Ivanić-Grad koji je bio spreman prihvatiti Centar za gospodarenje otpadom.

Međutim, početkom 2015. godine mijenja se nacionalni Plan gospodarenja otpadom prema kojem Zagrebačka županija ne može više imati svoj centar već se treba graditi regionalni centar zajedno s Gradom Zagrebom.

Planom gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2023. – 2028., koji je donijet 2023. godine, i dalje se planira izgradnja zajedničkog centra gospodarenja otpadom Grada Zagreba i Zagrebačke županije na području Grada Zagreba.

U sporazumu potpisanom 2018. godine s Gradom Zagrebom jasno stoji da će se centar nalaziti na području Zagreba, pretovarne stanice na području Zagreba i Zagrebačke županije, a 95% sredstava smo trebali povući iz EU fondova. S obzirom da smo u ovoj priči mi manji partner, mogu reći da su nam ruke vezane, iako smo više puta s gradonačelnikom Tomaševićem prokušavali razgovarati na temu otpada.

Uistinu mi je žao što se morala dogoditi nesreća na Jakuševcu, da su ljudi morali stradati kako bi se ovo pitanje s kojim se kao župan borim godinama gurnulo u prvi plan. Još k tome prozivati Zagrebačku županiju koja je napravila sve što je bilo u njenoj moći i nadležnosti uistinu je ispod svake razine. Gradonačelniče, dosta je politiziranja ove teme, primite se posla” – poručio je župan Kožić.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Ribničan
Ribničan
2 months ago

I tako ova beskorisna nakupina bjelančevina, koja već 30 godina “integrira javni prijevoz Zagrebačke županije” drži prodike Tomaševiću, a napravio je jedno veliko NIŠTA. Rastočio je javni prijevoz i nenormalno ga poskupio.