Najčešće oštećeni rabljeni automobili u Hrvatskoj su BMW: Često ih voze mladi i neiskusni vozači spremni riskirati tijekom vožnje

oštećeni
Foto: Unsplah

Automobili marke BMW su najčešće oštećeni rabljeni automobili u Hrvatskoj. Pokazalo je to istraživanje koje je provela tvrtka za obradu podataka o automobilima carVertical. Hrvatska pritom nije izuzetak jer je sličan trend i u drugim zemljama, budući da je BMW najčešće oštećena marka automobila u svijetu.

S druge su strane vozila marke Renault koja najmanje sudjeluju u prometnim nesrećama u Hrvatskoj.

Nakon analize podataka o oštećenjima u posljednjih 12 mjeseci, istraživanje je također otkrilo da marke automobila Mercedes-Benz, BMW i Audi imaju najveću vrijednost oštećenja, odnosno njihov popravak košta najviše.

Četiri od pet BMW-a sudjelovalo u nesreći

Nevjerojatnih 84,9 posto svih automobila BMW provjerenih na carVerticalu u Hrvatskoj bilo je oštećeno. Audi (62,1 posto), Ford (60,9 posto), Mercedes-Benz (58,2 posto) i Volkswagen (57,9 posto) također su često oštećeni, što sugerira da bi kupci trebali biti oprezni pri kupovini ovih automobila.

– Automobili marke BMW vrlo su poželjni, ali unatoč tome što se radi o proizvođaču luksuznijih vozila, starije i povoljnije modele često kupuju mladi i neiskusni vozači. Također, prema osiguravajućim društvima, vozači BMW-a skloniji su riskirati tijekom vožnje. Stoga ne čudi da je upravo ova marka na vrhu liste najčešće oštećenih automobila – objašnjava Matas Buzelis, stručnjak za automobile i voditelj komunikacija u carVerticalu.

Važno je imati na umu kako automobili koji su u prošlosti pretrpjeli ozbiljna oštećenja mogu biti skloniji povremenim kvarovima i zahtijevati značajne popravke, a još važnije, veći su rizik za sigurnost putnika.

Vlasnici automobila također trebaju provjeriti povijest svojih vozila kako bi saznali ima li skrivenih oštećenja kojima bi se detaljno trebao posvetiti mehaničar. Mnogo je lakše prodati automobil i pregovarati s kupcima, s čistim izvješćem o povijesti.

Automobili marke Renault u Hrvatskoj su najmanje oštećeni – samo 41,2 posto svih vozila ove marke provjerenih na carVerticalu bilo je oštećeno. Peugeot (41,6 posto), Fiat (44,3 posto), Nissan (44,6 posto) i Alfa Romeo (45,6 posto) ne zaostaju previše.

Automobili s najskupljim oštećenjima

Luksuzna vozila u Hrvatskoj imaju veću vrijednost oštećenja, odnosno koštaju više za popraviti, a njemački proizvođači zauzeli su vodeća mjesta: Mercedes-Benz s 4.122 eura, BMW s 3.940 eura i Audi s 3.433 eura. Marke premium vozila obično imaju veću prosječnu vrijednost oštećenja u usporedbi s automobilima srednje klase, tako da čak i popravak malih oštećenja može stajati tisuće eura, navode iz carVerticala.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare