Za sreću u novoj godini: U pet koraka do raskošne i bogate božićne pšenice

božićne pšenice
Foto: gorica.info

Božićna pšenica jedan je od najljepših blagdanskih ukrasa, a sije se na svetu Luciju. Sveta Lucija zaštitnica je našeg grada i Turopolja jer se od kraja 16. stoljeća na dan 13. prosinca održavalo spravišće Plemenite opčine turopoljske. Danas se na taj dan svečano obilježava Dan grada Velike Gorice.

Kako bi vaša božićna pšenica bila što ljepša, bogatija i gušća i tako vam osigurala dobru 2024., donosimo pet savjeta koji će vam pomoći u tome.

Prije sijanja pšenicu je potrebno dobro namočiti u mlakoj vodi te je ostaviti da odstoji preko noći. Nakon toga osušite je na papirnatom ubrusu te posijte jer će tako bolje proklijati.

Pšenicu je najbolje sijati na tanjuriću ili u manjoj lončanici. Nemojte štedjeti na sjemenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog mjesta – čak je poželjno da se sjeme mjestimično preklapa. Zatim je prekrijte još jednim slojem zemlje.

Umjesto zemlje možete upotrijebiti i sloj pamučne vate natopljene vodom i po njoj poslagati zrna pšenice. Vata je praktična jer upija višak tekućine.

božićne pšenice
Foto: gorica.info

Pšenicu nemojte držati na mjestu koje je previše blizu grijanja jer bi se mogla posušiti. Najbolje ju je staviti pored prozora, na umjereno toplo i svijetlo mjesto.

Prvih nekoliko dana, prije nego što pšenica počne nicati, prekrijte je aluminijskom folijom, koja čuva vlagu. Čim počne puštati zelene izdanke, uklonite foliju i zalijevajte pšenicu umjereno svaki dan. Za zalijevanje tanjurića pšenice potrebna vam je otprilike jedna žlica vode, a da bi se tekućina ravnomjerno rasporedila, dobro je upotrijebiti bocu s raspršivačem.

Kada pšenica naraste, odrežite vrhove tako da budu podjednake visine. Običaj je i vezanje ukrasne trobojne vrpce oko pšenice. Pazite da vrpcu ne stegnete prečvrsto, nego tek toliko da ostane na mjestu, piše zadovoljna.hr.

Foto: Gorica.info

Prema narodnom vjerovanju gustoća i boja pšenice predskazuje bogatu ili siromašnu žetvu sljedeće godine.

Pšenica se stavlja na stol na sam Božić, a tijekom božićnih blagdana stoji pod borom ili uz jaslice. U nekim hrvatskim krajevima, usred pšenice stoji svijeća koja se pali na Badnjak.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare
sanja biuk
sanja biuk
2 months ago

Prošle godine sam isprobala, zalivala sam pšenicu sa vodom iz Nobel uredjaja, a drugu pšenicu sam zalivala običnom vodom, ova prva je bila uspješnija, znači voda iz Nobel uredjaja ne samo da je odlična za piće, već je dobra i za biljke.