Goričkoj publici predstavljena knjiga „Njemački adventski“ običaji Gorana Beusa Richmbergha

njemački adventski običaji

U organizaciji Gradske knjižnice Velika Gorica i autora Gorana Beusa Richembergha, predstavnika njemačke nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji predstavljena je knjiga pod nazivom „Njemački adventski običaji – baština suvremenog svijeta“.

Predstavljanje knjige, ali i degustacija njemačkih adventskih slastica uz kuhano vino održana je u četvrtak navečer u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta.

njemački adventski običaji

Pamela Sever, ravnateljica goričke knjižnice naglasila je kako knjižnica nije samo mjesto gdje se knjige posuđuju nego i mjesto gdje se okupljaju ljudi, kao što je i slučaj na promociji ove knjige.

O samoj knjizi je, uz autora govorila i Katja Matković Mikulčić, knjižničarka i leksikografkinja dok je najavljeni Boris Beck, novinar, publicist, književnik i pisac predgovora za ovu knjigu, nažalost izostao zbog bolesti.

Knjiga ima 147 stranica, bogato ilustriranih, puna je ljubavi i “mirisa” koja će vas podsjetiti na blagdane i lijepe obiteljske uspomene. Podijeljena je na šet poglavlja.

– Nismo svjesni porijekla blagdanskih običaja koje slavimo. Adventsko vrijeme ne bi trebalo biti samo nostalgija, nego vjera u novi početak. Advent nije ulična atrakcija, nego ljubav i duboki osjećaj. Autoru upućujem duboke čestitke na pripremi knjige – naglasila je, između ostalog, Katja Matković Mikulčić govoreći o knjizi.

Beus Richembergh detaljno je pokušao dočarati povijest nastanka Božića i adventskih slavlja kako ih poznajemo danas. Za razliku od Uskrsa koji je vrijeme odricanja i tuge, kad se sjećamo patnje, Božić je imao kapacitet za razviti veselu animativnu priču, koja je mogla privući ljude, pogotovo u vrijeme kad su ljudi bili nepismeni i neuki.

Nekoliko stoljeća je trajalo traženje načina kako približiti tu priču puku i koncem 14. stoljeća počinje se stvarati živost u crkvi. Božić je postao povod za veselje, “izlazi” iz crkve i počinje se slaviti unutar obitelji. Slijedila su stoljeća u kojima su se iseljavali Nijemci, čime su se i njihovi običaji proširili po cijelom svijetu.

Kako autor navodi, knjiga obiluje i anegdotama, od kojih primjerice i ona kako je za vrijeme komunizma bila zabranjena prodaja čokolade sv. Nikole.

Publika je mogla čuti da njemački advent miriši na cimet, anis i vaniliju, a prvi recept za kuhano vino je nastao upravo u Njemačkoj. Najpoznatija dva njemačka adventska kolača su kuglof s obaveznom bijelom šećernom glazurom i stollen koji vuče porijeklo iz okolice Dresdena i potpuno je bijeli, a simbolizira dijete Isusa u pelenama.

Za glazbeni i veseliji dio promocije bio je zadužen Pjevački zbor HSU Turopoljska zvona. Članovi zbora otpjevali su pjesme O, boriću i Tihu noć, a pridružili su im se svi prisutni.

njemački adventski običaji

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare