Misaona igra koja ima poklonike u cijelom svijetu: Go turnir u Velikoj Gorici okupio igrače svih godišta iz cijele Hrvatske

go turnir

U OŠ Nikole Hribara održan je u subotu veliki go turnir koji se igrao povodom Dana Grada Velike Gorice. Na natjecanju je sudjelovalo 32 igrača, uglavnom iz Hrvatske, s jednim gostom iz Gruzije. Igrala su se tri kola, pa je u „super-grupi“ bilo razumno staviti osam igrača, snage od majstora 4. dana do 2. kyua. Igrači su na raspolaganju imali sat vremena za razmišljanje, s tim da se naknadno za svaki potez može iskoristiti još po 30 sekundi.

Zanimljivo je da su nešto dulje partije igrali ne samo majstori nego i „povratnici“ – igrači iz Velike Gorice kojima je ovaj turnir predstavljao svojevrsni povratak na go scenu, te novi igrači koji su svoje poteze igrali tek nakon temeljite analize svojih i protivnikovih budućih poteza.

U tome se i krije tajna ove misaone igre: uz procjenu na koji je način najbolje iskoristiti postavljanje svog „kamenčića“ potrebno je što točnije i dublje izračunati moguće sljedove poteza (varijante) i pokušati nadmudriti protivnika.

Pobjednik Stjepan Meštrović

Na velikogoričkom turniru, nakon tri kola najbolji je bio Stjepan Meštrović, majstor 4. dana, prvak Hrvatske u gou, Velikogoričanin s privremenom adresom u švicarskom Zürichu. Drugo mjesto je osvojio Roko Crvelin, majstor 3. dana, učenik 1. razreda XV. gimnazije iz Zagreba, ovogodišnji prvak Hrvatske u gou u konkurenciji do 18 godina. Treće mjesto osvojio je Oliver Skočić, 2 kyu iz Zagreba, ovogodišnji prvak Hrvatske u gou u konkurenciji do 12 godina.

Četvrto mjesto je osvojio Zvonko Bednjanec, 1kyu iz Velike Gorice, dugogodišnji instruktor goa koji više od 20 godina održava radionice igre go u knjižnicama u Zagreb i Karlovcu, osnovnim i srednjim školama u Zagrebu i Velikoj Gorici, a posljednjih godina u Konfucijevu institutu Sveučilišta u Zagrebu.

Peto i šesto mjesto podijeli su „povratnik“ Vigor Grego, 1dan iz Zagreb, i Karlo Vlahović, 1kyu, iznimno aktivni učenik iz Velike Gorice, pred kojim je velika budućnost kako u napredovanju u gou, tako i u organizaciji klupskih aktivnosti.

Od ostalih treba istaknuti još Tea Sladetića i Jakova Sičića, viceprvake Hrvatske u konkurenciji do 16, odnosno do 12 godina koji su osvojili 8. i 10. mjesto i naravno veterana Mladena Smuda, koji nakon više od 50 godina poučavanja goa još uvijek aktivno igra usprkos poodmakloj dobi i gotovo potpunom nedostatku osjetila vida. Mladen je igrao na posebnoj ploči koja podsjeća na lego kockice i odigrao je tri vrlo sadržajne partije.

Turnir je bio odlično organiziran – o najmanjim detaljima brinula se Ana Cvetinović-Vlahović, predsjednica Go-kluba Velika Gorica, koja je ovaj go turnir pretvorila u prvorazredni događaj u koji se uključio i Grad Velika Gorica sa svojom turističkom zajednicom. Svi sudionici su dobili prigodne poklone (majice i šalice s otisnutim simbolima Velike Gorice.

go turnir

Velika Gorica je „domovina“ hrvatskog goa i sigurni smo da će se suradnja obnovljenog Go kluba i Grada nastaviti kako bi što više mladih i starih Velikogoričana uživalo u ovoj kraljevskoj igri. Organizatori se nadaju da će Go turnir Grada Velike Gorice u prosincu 2025. biti veliki međunarodni go turnir.

Go je „kralj misaonih sportova“, jer se prema nepromijenjenim pravilima igra već 4.000 godina. Nastao je u Kini, a negdje u 6. stoljeću se proširio i u Japan, gdje je imao status dvorske vještine. U 20. stoljeću nastaju prva udruženja profesionalnih igrača u Japanu, Kini, Koreji, a u posljednje vrijeme i u SAD-u i Europi. Hrvatski go savez član je Europske go federacije, a od 2020. godine je član i Hrvatskog olimpijskog odboru. U Hrvatskoj je aktivno pet go-klubova, od kojih treba istaknuti kao najstarije klubove iz Velikog Grđevca i Velike Gorice, te tri „nova“ go-kluba u Zagrebu, udružena u Zagrebački go savez.

Hrvatska je u gou iznimno uspješna: seniori se natječu u jakoj skupini B, dok je juniorski tim jedan od najjačih i najaktivnijih u Europi, pa je u prosincu predstavljao Europu na Prvom pozivnom juniorskom ekipnom prvenstvu u kineskom gradu Quzhou.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare