Hrvati kod kuće još uvijek čuvaju 4,66 milijardi kuna: Od nove godine nova pravila za zamjenu u eure

milijardi kuna
Ilustracija: Pixabay

Početkom ove godine u Hrvatsku je uveden euro. No građani još uvijek kod kuće čuvaju 4,66 milijardi kuna, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke. Novčanica je do sredine prosinca zamijenjeno 88 posto, a kovanica tek 25 posto.

Još svega nekoliko dana u poslovnicama banka, Fine ili Hrvatske pošte možete mijenjati kune u eure. Od nove godine to ćete moći napraviti isključivo u Hrvatskoj narodnoj banci. I dalje neće biti naknade, ali će u određenim slučajevima biti potrebna prethodna najava

– Od 1. siječnja 2024. banke, Fina i Hrvatska pošta prestaju pružati uslugu zamjene kune, a novčanice i kovanice kune moći će se zamijeniti isključivo u Hrvatskoj narodnoj banci. Prilikom zamjene kune u euro u HNB-u neće biti ograničenja u količini koja se mijenja niti naknade za zamjenu. Novčanice kune trajno će se mijenjati, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno najkasnije do 31. prosinca 2025. – ističu iz Hrvatske narodne banke.

Građani će moći preostale kune zamijeniti osobnim dolaskom na šalter Hrvatske narodne banke, na adresi Zagreb, Franje Račkoga 5, a iznosi manji od 15.000 kuna moći će se, na osobnu odgovornost, dostaviti na zamjenu i poštom.

Za zamjenu gotovog novca kune u iznosu od 40.000 kuna i većem, ili u broju kovanica koji je veći od 1000 (tisuću) komada, potrebno je prethodno najaviti svoj dolazak na adresu mail gotov.novac@hnb.hr, uz navođenje iznosa gotovog novca kune koji se namjerava zamijeniti. Ostali uvjeti zamjene kune u euro u Hrvatskoj narodnoj banci bit će do kraja ove godine objavljeni na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke.

Vraćeno tek 25 posto kovanica

Do sredine prosinca ove godine od 500.000.000 komada novčanica koje su bile polovicom 2022. u optjecaju i pričuvama Hrvatske narodne banke, vraćeno je oko 438.600.000, odnosno 88 posto, ali od tri milijarde kovanica u optjecaju vratilo se tek 760.500.000, odnosno 25 posto.

Na dan 13. prosinca ove godine u optjecaju je bilo 4,66 milijarde kuna, što znači da je to preostala količina gotovog novca kune koju još naši građani mogu zamijeniti. Ako ovaj podatak o preostaloj vrijednosti kune u optjecaju usporedimo s 14,7 milijardi kuna, koliko je bilo u optjecaju na kraju prošle godine, riječ je o smanjenju od oko 68 posto.

Dosadašnja iskustva zemalja koje su uvele euro pokazuju da se nikada ne zamijeni cjelokupan gotov novac bivše valute.

Nakon povlačenja, kovanice kune se čuvaju u objektu u vojarni Croatia do proteka roka zamjene od tri godine. Novčanice kune se paralelno s povlačenjem iz optjecaja pohranjuju u trezore Hrvatske narodne banke te postupno uništavaju na sustavima za obradu novčanica koji imaju mogućnost njihovog uništavanja i koji broje svaki izrezani primjerak.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare