Izborna skupština Foruma seniora SDP-a Velika Gorica: Marinko Popović izabran za predsjednika

seniora
Foto: SDP

Forum seniora SDP-a Velika Gorica održao je izbornu skupštinu na kojoj je izabrano novo vodstvo. Goričke SDP-ove seniore vodit će Marinko Popović, a članovi Gradskog odbora su Sanja Jurković-Draganić, Ivanka Pantović, Ivan Dianežević i Berislav Župetić.

Konvenciju je vodio dosadašnji dugogodišnji predsjednik Ivan Dianežević, a kao gosti su prisustvovali i aktivno sudjelovali predsjednica goričke organizacije Ivana Mlinar, predsjednik Foruma seniora Hrvatske Ivo Jelušić te tajnik Branimir Mikšić, objavili su iz SDP-a.

Govoreći o položaju radnika i umirovljenika, Ivo Jelušić je rekao da zbog visoke inflacije, a pogotovo povećanja cijena osnovnih životnih namirnica, većina građana, a posebno umirovljenici žive sve teže.

seniora
Foto: SDP VG

“HDZ od umirovljenika želi samo glasove”

– SDP ima plan za povećanje mirovina kroz dvije mjere. Tako bi prosječna starosna mirovina u četiri godine rasla za 50 posto, s prosječnih 500 na 750 eura. Prva mjera je izmjena postojeće formule za usklađivanje mirovina prema kojoj (sada) rast mirovina prati dva parametra, rast cijena i rast plaća. Usklađivanje bi išlo samo prema onom parametru koji je imao veći rast, odnosno koji je povoljniji za umirovljenike. Taj prijedlog je SDP uputio u parlamentarnu proceduru i parlamentarna većina može ga usvojiti i početi primjenjivati odmah, ako joj je stalo do umirovljenika – rečeno je na izbornoj skupštini.

Druga mjera sadrži, pored redovitog usklađivanja, uvođenje i trajnog dodatka tj. povećanje mirovina u prvoj godini za dodatnih 10 posto, a u naredne tri godine za dodatnih pet posto, i to ne linearno svima isto, nego onima s manjim mirovinama više od onih koji imaju visoke mirovine.

seniora
Foto: SDP VG

SDP smatra da je to nužno i da to umirovljenici zaslužuju te da je to fiskalno održivo. Tada bi se izdvajanja za mirovine povećala sa sadašnjih 11 na 13 posto BDP-a, što je i prosjek zemalja EU. Neke zemlje u našem okruženju u EU imaju taj udio i znatno veći, 15 pa i 16 posto, ističu iz SDP-a.

Vladajući HDZ od umirovljenika uvijek želi samo glasove, a ustvari uvijek rade za bogate, a na štetu tih istih umirovljenika – poručili su iz Foruma seniora SDP-a.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare