Iz inozemstva stigle četiri ponude za gradnju goričkog pročistača: Kinezi bi nakon Pelješkog mosta gradili i u Velikoj Gorici

kinezi
KInezi nakon gradnje Pelješkog mosta poslali ponudu za gorički pročistač / Foto: Gorica.info

Četiri ponude stigle su na najnovijem natječaju za gradnju pročistača otpadnih voda u Velikoj Gorici. Među ponuditeljima su i Kinezi koji su gradili Pelješki most koji očito sada žele graditi i ključan objekt velikogoričke aglomeracije.

Iako je VG Vodoopskrba projekt gradnje pročistača procijenila na 21,2 milijuna eura, niti jedan od ponuđača nije ni blizu toj svoti. Radi se o već trećem natječaju za taj projekt raspisanom u listopadu prošle godine. Rok za zaršetak radova je 36 mjeseci.

Najpovoljnija ponuda stigla je iz Njemačke. Radi se o zajednici ponuditelja WTE Wassertechnik iz Essena čija ponuda iznosi 31,34 milijuna eura bez PDV-a.

Drugi cjenovno najpovoljniji su Kinezi, točnije zajednica ponuditelja China Road and Bridge Corporation s 35,33 milijuna eura bez PDV-a.

Treći je austrijski Strabag AG koji za gradnju pročistača traži 36,76 milijuna eura bez PDV-a, dok je najskuplja ponuda stigla iz Srbije, točnije iz Rume gdje je sjedište zajednice ponuditelja koju okuplja Katago Construction d.o.o. a koji za završni projekt goričke aglomeracije traži 37,33 milijuna eura bez PDV-a.

Svojevrsno iznenađenje predstavljaju Kinezi koji su definitivno stekli sjajnu reputaciju besprijekornom odradom najljepšeg građevinskog objekta u Hrvatskoj ovog stoljeća – Pelješkog mosta. No, China Road and Bridge Corporation, čije je sjedište u Pekingu, jedna je od najmoćnijih građevinskih korporacija na svijetu.

Prije nekoliko mjeseci ta je kineska korporacija dobila i posao gradnje spojne ceste čvora Vučevica (na autocesti A1) i državne ceste DC8 kod Splita. Taj projekt, koji uključuje i izgradnju tunela Kozjak, vrijedan je 74,6 milijuna eura (bez PDV-a).

No, što će na kraju presuditi kod odabira ponuđača nećemo saznati još mjesecima. Treba, naime, pregledati sve ponude i zaključiti koja je najpovoljnija i udovoljava svim uvjetima natječaja. A onda slijede rokovi za žalbe… Kada bi sve proteklo bez većih potresa teško je očekivati početak radova na goričkom pročistaču prije jeseni.

Tvornica sadržaja - Vodimo Vas do cilja
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentari
Umetnute povratne informacije
Pogledajte sve komentare